Genezingspercentage tuberculose in België ligt stuk lager dan wereldwijde gemiddelde

In België geneest gemiddeld 78 procent van de patiënten van tuberculose, een opvallend lager percentage dan het wereldwijde gemiddeld (87 procent). Daarom roept Damiaanactie op tot een beter gecoördineerd tuberculosebeleid in ons land.

Jaarlijks worden wereldwijd zowat 10,6 miljoen mensen besmet met tuberculose en sterven 1,3 miljoen mensen aan de ziekte. Sinds de coronacrisis onder controle is, is de longziekte op weg om de dodelijkste infectieziekte ter wereld te worden. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem worden getroffen, wat betekent dat daklozen, vluchtelingen of mensen in armoede gemakkelijker ten prooi vallen aan de ziekte. 

Het is net die groep die vaak geen vaste huisarts heeft, waardoor de ziekte vaak laat opgespoord en behandeld wordt. Drie op de vijf tbc-patiënten vinden zelfs helemaal geen toegang tot gezondheidszorg. "Toegang tot gezondheidszorg is een universeel recht, maar dit komt niet overeen met de realiteit", onderstreept Damiaanactie. 

Onderrapportering

In België zijn in 2022, het meest recente jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn, 852 mensen besmet geraakt met tbc. Meer dan één op de drie patiënten bevindt zich in het Brussels gewest, waar er meer kwetsbare groepen wonen. Hoewel de incidentie in ons land lijkt te dalen, bestaat de bezorgdheid over een mogelijke onderrapportering, aldus BELTA – de koepelorganisatie voor VRGT en Fares die tuberculose in België in de gaten houden: "Wereldwijd stijgt het percentage tuberculosegevallen, maar in België wordt plots een daling vastgesteld. Dat lijkt volgens Belta heel onaannemelijk. Ook dit toont wellicht dat er minder mensen met tuberculose opgespoord worden of hun weg naar hulpverlening vinden dan er in werkelijkheid zijn."

Bovendien tonen de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie dat in België 78 procent van de tuberculosepatiënten effectief genezen wordt. Dat is een pak lager dan het wereldwijde gemiddelde, waar het genezingspercentage op 87 procent ligt. Deze cijfers tonen volgens Damiaanactie dat België er niet voldoende in slaagt om tuberculosepatiënten op te volgen tot aan het einde van hun behandeling. 

De WHO heeft als doel gesteld om tbc tegen 2050 volledig uit te roeien. Daarvoor is volgens Damiaanactie een wereldwijde inspanning nodig. Ook in België vraagt de organisatie om voldoende middelen uit te trekken voor de preventie en bestrijding van tuberculose.

Op 24 maart – wereldtuberculosedag – pleit Damiaanactie daarom voor een betere coördinatie van het tuberculosebeleid in België. Dat is volgens Damiaanactie nog te veel versnipperd over de verschillende gewesten en regeringen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.