Start Vlaamse vaccinatiecampagne tijdens opstoten mazelen en kinkhoest Europa

Met de slogan "Vaccineren? Jij weet waarom" start de Vlaamse overheid een langlopende campagne om correcte informatie over vaccinatie te verspreiden. Het startschot is de Europese vaccinatieweek van 22 tot 26 april. Dat heeft het Departement Zorg gemeld. Vaccinatie blijft noodzakelijk om mazelen, kinkhoest en andere gevaarlijke ziektes in te dijken, dat bewijzen de recente opstoten in heel de Europese regio, zegt het Departement Zorg.

"Vaccinatie is een keuze die elk voor zichzelf en zijn kinderen moet maken", aldus dokter Patrick Smits, diensthoofd Infectieziektebestrijding van het Departement Zorg. 

"Wie zich goed informeert, zal ontdekken dat er heel wat redenen en aanleidingen zijn om voor vaccinatie te kiezen: zichzelf beschermen tegen ernstige ziekte, de verspreiding van ziektes doorbreken, kwetsbare naasten beschermen, zorgeloos op reis gaan, de risico's op complicaties bij een zwangerschap verminderen, pasgeboren baby's al een dosis immuniteit meegeven? Maar mensen kunnen ook twijfels hebben over het nut en over de veiligheid van vaccinatie. Daarom stellen we een open vraag: Vaccinatie? En geven we antwoorden voor wie al overtuigd is en wie nog overtuigd moet worden."

Het aantal besmettingen met het mazelenvirus begon te stijgen in 2023 en die trend heeft zich voortgezet in verschillende lidstaten van de Europese Unie, waarschuwde het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) maandag op een persconferentie in het kader van de Europese vaccinatieweek. Tussen maart 2023 en februari 2024 werden minstens 5.770 mazelengevallen gemeld, en zeker vijf overlijdens.

Baby's jonger dan 1 jaar lopen het grootste risico omdat ze nog niet gevaccineerd kunnen worden en dus afhankelijk zijn van de groepsimmuniteit. Omdat mazelen zich heel makkelijk verspreiden, moet minstens 95 procent van de bevolking ingeënt zijn met twee dosissen van het mazelenvaccin om de overdracht te stoppen.

Sinds midden 2023 is er ook een toename van het aantal kinkhoestgevallen in verschillende landen van de Europese Economische Ruimte (EER) - EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Voorlopige ECDC-gegevens wijzen op meer dan een vertienvoudiging in 2023 en 2024 ten opzichte van 2021 en 2022. Ook hier lopen baby's het grootste risico. Vaccinatie tijdens de zwangerschap kan baby's beschermen.

Ook in Vlaanderen is het aantal gevallen van mazelen en kinkhoest gestegen, blijkt uit cijfers van het Departement Zorg. In 2023 en 2024 werden respectievelijk 35 en 11 gevallen gemeld, tegenover 3 en 1 in 2021 en 2022. Voor kinkhoest gaat het in 2023 en 2024 om 1.169 en 586 gevallen, ten opzichte van 17 en 198 in 2021 en 2022. Die stijgingen zijn voor een groot deel te wijten aan het opheffen van de coronamaatregelen.  

Toch blijft Vlaanderen voorlopig gespaard van grote uitbraken en overlijdens dankzij zijn hoge vaccinatiegraad, zegt het Departement Zorg. Dat behouden, vraagt onder andere continu informeren en sensibiliseren.

Om mensen te blijven informeren over de redenen voor vaccinatie, zal het Departement Zorg het hele jaar door informatie en getuigenissen verspreiden via websites en sociale media.

Verschillende experten en getuigen zullen in video's en een podcast duiding geven bij thema's zoals vaccinatie tijdens de zwangerschap en vaccinatie bij kinderen en misverstanden of twijfels weerleggen.

Al die informatie wordt de komende weken en maanden hier beschikbaar.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.