“Behandeling zieke aortaklep via lies nu nog veiliger” (AZMM Gent)

Nieuwe technieken om de klep te vervangen door een bioprothese via een katheter, ingebracht in de lies, hielden beroerterisico’s in. Het Hartcentrum AZ Maria Middelares Gent reduceert dat risico met een nieuw filtersysteem. Een Belgische primeur.

Aortaklepstenose kan op termijn tot onbehandelbaar hartfalen leiden. Vroeger was de enige behandelingsoptie een zware heelkundige vervanging van de klep met opening van het borstbeen en gebruik van een hart-longmachine. Nieuwe technieken laten sinds een tiental jaar toe de klep te vervangen door een bioprothese via een katheter die wordt ingebracht in de lies. Zo konden patiënten behandeld worden met een te hoog risico op moeizaam herstel na de ingreep. De methode via de lies houdt evenwel complicatierisico’s in: zo is er een gekend risico op beroerte, liesbloeding en nood aan een pacemaker door de ingreep.

Nieuw filtersysteem

Een primeur in België is het nieuwe filtersysteem dat in het Hartcentrum AZ Maria Middelares tijdens de procedure in de halsbloedvaten wordt geplaatst en het risico op een beroerte tot een minimum herleidt. In november 2018 werd dit systeem voor het eerst in het Hartcentrum gebruikt.

Andere belangrijke evoluties die de veiligheid en het comfort ten goede komen

  • In 2010 plaatste het Hartcentrum van AZ Maria Middelares voor het eerst een klepprothese via de lies. Dit vormde een eerste mijlpaal in het TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) programma van AZ Maria Middelares.
  • Door gebruik van de nieuwste bioprotheses ging het resultaat verder vooruit en daalde het risico op complicaties (bv. de noodzaak voor een pacemaker) sterk.
  • Bewijs uit klinische studies liet een evolutie toe in de patiëntselectie: van inoperabele patiënten naar patiënten met lager operatief risico.
  • Door het gebruik van de meest recente introductiekatheters kunnen ook patiënten met nauwere liesslagaders veilig en succesvol worden behandeld.

De verbeterde technieken en toenemende expertise laten nu ook toe om de procedure uit te voeren onder lokale verdoving, wat het herstel na de ingreep verder versnelt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.