Belangrijke stap naar geïndividualiseerde geneeskunde: OLV-Aalst met 3D-print succesvol tegen hartritmestoornis

De eerste 3D-print-geassisteerde hartingreep met innovatieve ablatietechniek is een feit. Een wereldprimeur volgens het OLV-ziekenhuis Aalst dat deze prestatie op zijn conto kan schrijven.

 

Het hartcentrum van het OLV Ziekenhuis te Aalst heeft de eerste twee patiënten ter wereld behandeld met een nieuwe ablatietechniek waarbij een 3D-print van hun hart een belangrijke rol speelt. Door preoperatief over een perfecte reproductie te kunnen beschikken van de hartkamer van deze patiënten, konden dokter Tom De Potter en dokter Peter Geelen telkens de meest aangewezen aanpak gebruiken om hun hartritmestoornis te behandelen.

 

Innovatieve ablatietechniek: nog doeltreffender

Tom De PotterDokter Tom De Potter, cardioloog: “Omdat het een volledig nieuwe aanpak betreft, hebben we besloten om 3D-modellen van elke patiënt te maken, om zo op voorhand de geplande ingreep te kunnen nabootsen. Met behulp van een CT-scanner en een 3D-printer werd een gedetailleerde 3D-reconstructie gemaakt van de individuele anatomie van het hart van beide patiënten. De perfecte reproductie van de unieke variaties van de betreffende hartkamer leidde tot de meest optimale aanpak om de ritmestoornis te behandelen. Daarmee konden de geplande handelingen voorafgaand aan de ingreep in detail worden ingeoefend. Deze techniek is een belangrijke stap naar een geïndividualiseerde geneeskunde. De anatomie van het hart is in belangrijke details bij iedere patiënt anders. Daardoor volstaat een ‘one size fits all’-aanpak vaak niet bij dit soort delicate ingrepen.

Dokter Peter Geelen: “Deze 3D-print-geassisteerde ingreep werd nu voor het eerst gebruikt om de behandeling van hartritmestoornissen te verbeteren. Maar op termijn biedt deze innovatieve werkwijze ook mogelijkheden bij andere hartingrepen zoals hartklepoperaties of bij het plaatsen van andere implantaten in het hart.

Ablatie is een techniek waarvoor een hoge expertise is vereist. In 2014 werden in het hartcentrum van het OLV Ziekenhuis 740 ablaties uitgevoerd.

 

Meer info:
http://www.hartcentrumaalst.be/nl/pati%C3%ABnten/pati%C3%ABnteninformatie/behandelingen/hartritmestoornissen/ablatiebehandeling
www.hartcentrumaalst.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.