Kidshearts: internationaal netwerk kinderhartchirurgie kiemt

Een as wordt gesmeed voor kinderhartchirurgie tussen de ziekenhuizen van Rijsel en Brussel (UCL), met tussenin de schakels Kortrijk, Ieper, Moeskroen en Doornik. Dit moet na 2020 uitmonden in een Europees samenwerkingsverband voor aangeboren hartaandoeningen.

Het gaat om een uitzonderlijke samenwerking voor kinderhartchirurgie over de Frans-Belgische grens heen, die vandaag wordt voorgesteld. Dit maakt deel uit van “Zoast”- akkoorden. Zoast staat voor Zone organisée d’accès aux soins transfrontaliers.

Het Centre Hospitalier Universitaire (CHU) de Lille in Rijsel en de Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel slaan de handen in elkaar om tegen 2020 een centrum voor pediatrische hartchirurgie uit te bouwen in het CHU. Dit grensoverschrijdende project kreeg de naam Kidshearts. Het kan rekenen op de steun van het ARS Hauts-de-France, de CPAM en het Observatoire Franco-Belge de la Santé, en op de medewerking van de ziekenhuizen van Kortrijk (AZ Groeninge), Ieper (Jan Yperman), Moeskroen en Doornik. Zo krijgt de bevolking uit de regio Hauts-de-France en de nabijgelegen Belgische gemeenten toegang tot geavanceerde zorgverlening in hun buurt.

Het project kan rekenen op Frans-Waalse steun van iets meer dan 2,55 miljoen, aangedikt met Europese steun van 1,28 miljoen. 

Betere behandeling en begeleiding 

Naar schatting 450 Franse kinderen uit de interregionale zone Nord-Ouest zullen van dit programma profiteren. Dat moet de behandeling van pasgeborenen en kinderen verbeteren. Ook de begeleiding door hun ouders - die voor een ziekenhuisopname van ongeveer 10 dagen nu nog naar Parijs moeten - wordt een stuk makkelijker. De transportrisico's moeten verminderen. Dankzij de hypergespecialiseerde zorgteams en geavanceerde technologie zal het Kidshearts-project de kosten voor de behandeling van deze patiënten terugdringen, in lijn met het streven naar een betere zorgtoegankelijkheid.

De medewerkers van het CHU de Lille zullen, met de steun van het Europese Interreg-programma, worden opgeleid in de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel. Dat ziekenhuis staat bekend om zijn uitstekende behandeling van aangeboren en niet-aangeboren hartafwijkingen bij kinderen. De opleiding behelst 28 Franse artsen en 48 Franse paramedici die samen met hun Belgische collega's zullen instaan voor de zorg van patiënten - met dus ook Franse patiënten. Die worden voor de duur van het project doorverwezen naar Saint-Luc. Tevens komt er een gezamenlijk expertisecentrum.

Hartchirurgen, artsen pediatrische anesthesie en intensieve zorg, neonatologen, operatieverpleegkundigen, anesthesie-verpleegkundigen en andere verpleegkundigen zullen vanaf 2018 en tot de opening van het gespecialiseerde centrum in Rijsel in 2020 aansluiten bij de teams in Brussel.

Na 2020 is het de bedoeling om dit Europese samenwerkingsverband voort te zetten met de oprichting van een Europees chirurgisch onderzoekscentrum voor aangeboren hartaandoeningen. Bedoeling is dat een hefboomeffect ontstaat van kennisuitwisseling en innovatie en dat ook de tewerkstelling wordt aangezwengeld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.