Dr. Cathérine Fonck: "Medicomut wordt steeds meer cosmetisch"

Nefrologe Catherine Fonck mag dan haar laatste jaar in de politiek ingaan, ze is nog steeds van plan om dagelijks invloed uit te oefenen op het gezondheidsbeleid. Als parlementslid en voorzitter van de groep "Les Engagés" in de Kamer, gaat ze weer aan het werk en maakt ze zich grote zorgen over het tekort aan medisch personeel in de komende 20 jaar.

"De situatie zal meer ontsporen aan Franstalige kant. Je moet enkel het rapport over specialisatieplanning serieus lezen om dat te begrijpen. In de Franse Gemeenschap zullen tegen 2041 slechts 8 van de 30 specialismen in het groen staan en in de Vlaamse Gemeenschap 14 van de 30 specialismen. Voor alle andere zullen er tekorten zijn".

"Het is bijgevolg "dringend noodzakelijk om het Riziv-quotasysteem te veranderen en te zorgen voor een hoge opleidingskwaliteit voor alle jonge artsen.  Goede opleidingsvoorwaarden zijn daarom belangrijk. Om nog maar te zwijgen van het feit dat stagebegeleiders de tijd moeten krijgen om hun assistenten goed te begeleiden."

U bent ook bezorgd over de medicomut? Denkt u dat de minister niet meer overlegt?

"Ik roep de minister op om echt respect te tonen voor de medicomut. Dat wordt steeds meer een cosmetisch overleg. In feite maakt de minister zijn keuzes -inclusief budgettaire keuzes- eenzijdig met de regering, wat de onderhandelingsruimte sterk beperkt. Dat is echt een bron van zorg.  Geen goede aanpak is dat als we willen dat de volksgezondheid in België mee wordt opgebouwd door de verschillende spelers."

Vindt u dat de hervormingen goed vorderen?

"De minister heeft verschillende werkgroepen gelanceerd over nomenclatuur en ziekenhuisfinanciering, maar hij besliste nu om dit proces niet langer te respecteren door onmiddellijke besparingen op te leggen in domeinen zoals radiologie en klinische biologie. Eens te meer is dat een eenzijdige beslissing die lijnrecht ingaat tegen het overleg. Ik vrees dat dit ook voor andere specialismen zal gelden."

U had het over de medicomut. Moet die niet evolueren?

"Op dit moment zijn er niet veel vrouwen betrokken bij de medicomut op medisch gebied. Met de moderne communicatiemiddelen voor vergaderingen op afstand, moeten we deze vergaderingen anders kunnen organiseren, op redelijke tijdstippen. Vooral omdat werkende artsen niet veel tijd hebben. De medicomut zou gereorganiseerd kunnen worden voor zowel vrouwelijke als mannelijke artsen die die eindeloze vergaderingen niet meer willen."

Wat vindt u van het actuele debat over de slechte beheersing van het Nederlands of Frans door toekomstige artsen in ons land?

"Ja, talenkennis is belangrijk. Maar de kern van de zaak is de actieve werving van buitenlandse artsen wegens tekorten. Ik blijf pleiten voor een volledige herziening van de huidige numerus clausus. Het is surrealistisch om strikte quota op te leggen aan jonge Belgen die geneeskunde willen studeren, terwijl we onbeperkte Rizivnummers geven aan buitenlanders die onze landstalen niet spreken. Het aantal patiënten en noden zal de komende jaren niet afnemen. We zullen duidelijk meer artsen en verpleegkundigen nodig hebben.  En de instroom van jonge artsen blijft lager dan die van artsen die met pensioen gaan. Een echt plan om gezondheidswerkers aan te trekken en te behouden is van vitaal belang... om nog maar te zwijgen van de belastinghervorming om de nettolonen te verhogen."

Denkt u dat AI in het licht van deze uitdagingen artsen zal kunnen helpen?

"Artificiële Intelligentie zal artsen helpen bij hun dagelijkse gezondheidsmonitoring (preventie door een gezonde levenswijze, enz.), maar ook bij radiologische screening om specifieke elementen te vinden, en niet te vergeten bij de opleiding/scholing van artsen of bij het helpen monitoren van chronische patiënten."

Nog een andere kwestie die zich opdringt: controle op illegale medische praktijken?

"Vandaag zijn er slechts twee fulltime administratieve medewerkers om de honderden gevallen van illegale praktijken door artsen te beheren. Dat is niet genoeg om patiënten te beschermen."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.