A.S.Z. Hartcentrum voert succesvol eerste percutane mitralisklep implantatie uit

Begin mei 2022 voerde de dienst Cardiologie van het A.S.Z. voor het eerst een percutane mitralisklep implantatie uit voor de behandeling van een ´gedegenereerde´ mitraliskunstklep. Zo slagen de cardiologen van het A.S.Z. erin om ook patiënten die geen openhartoperatie meer kunnen ondergaan toch  een hogere levenskwaliteit te bieden.

De mitralisklep kan lekken of vernauwen. Bij dit verschijnsel wordt er normaliter een mitralisklep bioprothese geplaatst via een hartoperatie. Deze prothese gaat gemiddeld tussen 10 en 15 jaar mee. Wanneer deze klep begint te slijten of ´degenereren´, gaat ze klep vernauwen of ernstig lekken wat een hoog risico op hartfalen of overlijden met zich mee brengt.

Een tweede hartoperatie bij een patiënt die vaak al iets ouder is of aan een of meer andere aandoeningen lijdt, is niet zonder gevolgen. In dat geval kan er nu ook percutaan, dit wil zeggen dat de behandeling via een katheter door de lies plaatsvindt, een nieuwe bioprothese geplaatst worden.

Voor het eerst met gedegenereerde klep

De dienst Cardiologie voert klepvervangingen via de lies dagelijks uit voor aortakleppen, echter werd dit in mei voor de eerste keer uitgevoerd voor zo een ´ gedegenereerde´ mitraliskunstklep. De procedure verliep zeer vlot.

Het grote voordeel? Een heroperatie van het hart kan vermeden worden, waardoor er een sneller herstel is met een kortere opname en snellere revalidatie nadien.

In het filmpje is te zien hoe de klepblaadjes van de oude bioprothese nagenoeg niet meer bewegen. Na het inbrengen van een ballon-expandeerbare klep via een ader in de lies, wordt de nieuwe klep ontplooid, vervolgens begint deze klep onmiddellijk te werken. Het hart kan zo terug ongelimiteerd bloed laten doorstromen van de voorkamers naar de kamers van het hart.

”De structurele cardiologie is een tak binnen de geneeskunde die de laatste jaren enorm evolueert. Dankzij onze verschillende internationale samenwerkingen slagen wij er in om in ons hartcentrum deze innovatieve technologieën te kunnen aanbieden aan onze patiënten. In onze dagdagelijkse praktijk behandelen we nu zowel ziektes van de aortaklep, tricuspidalisklep, en nu dus ook van de mitralisklep via de lies. Wij zijn enorm trots om hier een voortrekker te zijn in België” vertelt dr. Liesbeth Rosseel, cardiologe A.S.Z.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.