Vlaamse Waterweg vraagt bijkomend onderzoek na klacht asbeststort Boom

Red Onze Kleiputten vzw diende in 2020 een klacht in tegen de Vlaamse Waterweg omwille van een blootliggend asbeststort in Boom. Donderdag vroeg de Vlaamse Waterweg in de Antwerpse raadkamer om bijkomend onderzoek in de zaak.

Aan de ingang van het Antwerpse gerechtsgebouw waren donderdag een twintigtal actievoerders verzameld. Zij zien in de vraag naar bijkomend onderzoek een vertragingsmanoeuvre van de Vlaamse Waterweg. "Dit zorgt weer voor uitstel in een dossier dat hoogdringend moet worden aangepakt", klinkt het. 

Volgens de actievoerders is er nog steeds grote ongerustheid bij buurtbewoners over de huidige situatie op en rond het asbeststort, dat onderdeel uitmaakt van het natuurgebied Terhagen. "Men heeft jarenlang nagelaten om mens en natuur te beschermen tegen het blootliggende asbest. In juni 2019 werd ook gegraven in het asbeststort zonder veiligheidsmaatregelen. Terhagen bleef vrij begaanbaar voor wandelaars en spelende kinderen." 

Al in 2014 zou volgens de vzw een studie uitgewezen hebben dat het asbeststort een risico inhield en het terrein moest gesaneerd worden. Het hele dossier gaat nu terug naar de onderzoeksrechter. Die stuurt het dossier dan terug naar de raadkamer, waar men dan opnieuw moet beslissen over een eventuele doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. 

De Vlaamse Waterweg was donderdag "gezien de wateroverlast" niet bereikbaar voor commentaar over de zaak.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.