Belgische huisarts en immunoloog stap dichter bij betere behandeling van long covid (studie)

Twee Belgische wetenschappers hebben stappen gezet naar een betere behandeling van langdurige covid of 'long covid'. De twee konden in een studie potentiële biomerkers in bloedstalen identificeren, die gebruikt kunnen worden in een behandeling. Hun bevindingen zijn afgelopen week voorgesteld op een congres in Madrid.
Patiënten met long covid ervaren terugkerende symptomen, soms nog lang na de besmetting met SARS-CoV-2 of coronavirus. Het meest voorkomende symptoom is extreme vermoeidheid of uitputting, maar ook hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen, spierpijn, ademhalingsproblemen, slaapstoornissen, angst en depressie komen voor. 
Een huisarts uit Charleroi, Marc Jamoulle, volgde vanuit zijn praktijk een aantal patiënten die kampen met long covid op. Om meer te weten te komen over de ziekte, zette hij samen met immunoloog Johan Van Weyenbergh (KU Leuven-Rega Instituut) een studie op. 
De wetenschappers namen bloedstalen van een honderdtal long covidpatiënten enerzijds en van een controlegroep anderzijds. De controlegroep had exact dezelfde eigenschappen als de patiënten: ze hadden hetzelfde geslacht, hadden dezelfde leeftijd, dezelfde vaccinatiestatus en kwamen uit dezelfde regio. Het enige verschil was dat ze geen long covidsymptomen ondervonden.

Biomerkers
Twee à drie jaar nadat de mensen besmet waren geraakt met het coronavirus, werd het virus nog steeds teruggevonden in hun bloed, bleek uit de resultaten. Uit beelden van de hersenen bleek dat 60 procent van de patiënten een verlaagde doorstroming van bloed naar de hersenen had: dat zou symptomen als extreme vermoeidheid en hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen en het 'wazig' gevoel dat patiënten ervaren, mogelijk kunnen verklaren.
Het onderzoek is interessant met het oog op een betere behandeling voor long covid-patiënten.

"Het was een combinatie van drie factoren die ervoor gezorgd heeft dat we deze correlatie konden vinden", vertelt immunoloog Van Weyenbergh. "De digitale techniek die we gebruikten om de immuunrespons en het virus in kaart te brengen, was heel gevoelig. De keuze van de controlegroep liet ons toe duidelijke conclusies te trekken. En de beeldvorming van de hersenen gaf heldere informatie." 

"We hebben een aantal biomerkers in het bloed gevonden die correleren met de symptomen. Die biomerkers zijn een eerste aanzet en een goed denkspoor om op verder te werken, om uiteindelijk tot een betere behandeling te komen voor de patiënten."
 
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.