"Immuuntherapie verdubbelt overlevingskansen bij gevorderde longkanker" (UZ Leuven)

Immuuntherapie bij patiënten met longkanker in een gevorderd stadium leidt in vergelijking met chemotherapie bijna tot een verdubbeling van de overleving na vijf jaar. Het risico op overlijden vermindert met 38 procent en de respons is bijna 5x hoger tegenover chemotherapie. Bovendien hebben patiënten minder last van bijwerkingen dan bij chemotherapie (31 pct vs. 53 pct).

Dat zegt respiratoir oncoloog Johan Vansteenkiste van UZ Leuven.

Vansteenkiste pakt uit met de resultaten van de recente Keynote-024-studie omdat november de sensibiliseringsmaand is voor longkanker.

"Het gaat bij deze grootschalige studie over de langste opvolging van immuuntherapie voor uitgezaaide longkanker", zegt de Leuvense oncoloog. "We kunnen zeggen dat de resultaten onze verwachtingen overstijgen: de eerstelijnsbehandeling verdubbelt ongeveer de overlevingskansen van patiënten op vijf jaar in vergelijking met klassieke chemotherapie (31,9 pct vs. 16,3 pct)."

In België noteren we elk jaar meer dan 8.000 gevallen van longkanker, waarmee deze kanker de derde meest voorkomende is. Sinds 2016 maakt immuuntherapie deel uit van het therapeutisch arsenaal in ons land en het is doorheen de jaren de referentiebehandeling geworden voor metastatische kankers.

"Momenteel schatten we dat een derde van de nieuwe longkankergevallen een beroep doet op immuuntherapie, wat voor 2020 op ongeveer 3.000 patiënten neerkomt", zegt prof. Vansteenkiste. "Zoals voor elke behandeling werkt immuuntherapie niet voor iedereen, maar als ze aanslaat, werkt ze heel duurzaam. Dit is het gevolg van een uniek kenmerk: voor de eerste keer hebben we een kankerbehandeling die, net zoals het immuunsysteem, een geheugenfunctie heeft. De groep patiënten die het vele jaren goed doet, is daardoor in onze dagelijkse praktijk erg toegenomen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.