Coronavirus doet luchtvervuiling dalen in Noord-Italië

De concentraties stikstofdioxide (NO2) in de lucht zijn gedaald in de regio's in het noorden van Italië die in lockdown zijn wegens het coronavirus, zo heeft de Europese dienst Copernicus dinsdag meegedeeld.

Volgens satellietwaarnemingen daalde het NO2 "de voorbije vier à vijf weken geleidelijk met ongeveer 10 procent per week", aldus Copernicus in de mededeling.

Op 22 februari werden elf steden in Lombardije en Veneto in quarantaine geplaatst, een maatregel die geleidelijk naar het hele land werd uitgebreid. In Milaan daalde de gemiddelde NO2-concentratie volgens de gegevens van Copernicus van ongeveer 65 milligram per kubieke meter in januari tot 35 milligram per kubieke meter in de eerste helft van maart.

In China hadden satellietbeelden van de NASA volgens het Amerikaanse ruimtevaartagentschap een sterke daling van de verontreiging getoond, deels door de vertraging van de economie als gevolg van de coronavirus-epidemie. Stikstofdioxide wordt voornamelijk door voertuigen en thermische centrales in de lucht uitgestoten en kan ademhalingsproblemen veroorzaken, waaronder astma.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.