BV's steunen campagne om longfibrose meer bekendheid te geven

Enkele Bekende Vlamingen zoals de zangers Stan Van Samang en Karen Damen en actrice Heidi De Grauwe steunen de campagne waarmee het UZ Leuven aandacht vraagt voor longfibrose. Samen met Leuvense politici zoals burgemeester Mohamed Ridouani zijn ze vrijdagmorgen aanwezig op de Grote Markt in Leuven om zich te laten testen op het zuurstofgehalte in het bloed en de longcapaciteit.

Patiënten met longfibrose kunnen door de vorming van littekenweefsel ter hoogte van de longblaasjes minder gemakkelijk zuurstof opnemen waardoor klachten ontstaan zoals kortademigheid, vermoeidheid en een droge hoest. De helft van de patiënten sterft binnen de twee tot vijf jaar na diagnose. Tot op heden is er nog geen behandeling die de aandoening kan genezen en de ziekte is onomkeerbaar. Er zijn maar t wee medicijnen die longfibrose kunnen afremmen. Als de behandelingen niet aanslaan kan onder strikte voorwaarden een longtransplantatie worden overwogen.

Het UZ Leuven biedt vrijdag op de Grote Markt in Leuven aan iedereen gratis de mogelijkheid om het zuurstofgehalte in het bloed en longcapaciteit te laten meten. Het is immers van levensbelang dat de aandoening vroegtijdig kan opgespoord worden. Longfibrose wordt vaak te laat vastgesteld. Op het evenement worden ook accessoires verkocht ten voordele van het WILL-fonds dat opgericht is ter ondersteuning van onderzoek naar longfibrose. Patiënten kunnen ook deelnemen aan klinische studies waarbij nieuwe medicijnen worden getest.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.