Nieuwe discipline cardio-oncologie in België hinkt achterop tegenover buurlanden (BSC)

De nieuwe discipline cardio-oncologie die centraal stond in het BSC-congres 2020 past perfect in een multidisciplinaire benadering die minister De Block voorstaat. Toch liggen we gevoelig achterop tegenover buurlanden op vlak van organisatie, training, kennis en aanpak, luidde een van de boodschappen.

De Belgian Society of Cardiology (BSC) legde de vinger op de wonde tijdens haar jaarlijks congres. De achterstand is des te pijnlijker omdat patiënten die kanker overwonnen hebben, vaak een hoger risico lopen op overlijden aan hart- en vaatziekten. Nochtans gaat het om een aanzienlijk aantal patiënten: ongeveer 350.000 Belgen overwonnen recent kanker, een kwart lijdt aan hart- en vaatziekten na de kankerbehandeling, aldus Prof. Lancellotti (congresvoorzitter, UZ Luik). 

Hij beklemtoonde dat de cardio-oncologie een aparte discipline is en dat men voor een behandeling goed de risico's moet inschatten.

Helaas: tot op vandaag is er geen specifiek cardio-oncologisch onderwijsprogramma in werking in België, daar waar onze buren (Frankrijk, Italië, Nederland) er al een paar jaar geleden een hebben ontwikkeld. 

Deze landen beschikken al over een uitgebreid onderwijs- en trainingsprogramma in het veld en hebben al een raad voor cardio-oncologie opgericht. Die stap zet België nu ook, want na het zien van de resultaten, heeft de BSC beslist om een Raad voor Cardio-Oncologie te lanceren. Die raad moet artsen informeren over de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten bij kankerbehandeling en radiotherapie.

Ook oncologen overtuigen

Het draait om het concept dat momenteel in België heerst. Het zijn niet enkel de cardiologen, maar ook de oncologen die moeten overtuigd worden. Er moet op alle gebieden samengewerkt worden, want er zijn bijvoorbeeld medicijnen die zowel helpen in de strijd tegen hart- en vaatziekten als in die tegen kanker", vertelt professor Patricio Lancelotti.

Of de discipline niet kan worden ingepast en gestimuleerd bij de introductie van netwerken? "Het is nog te vroeg om ze te integreren vermits de netwerken zelf nog niet helemaal vastliggen", aldus Prof. Lancellotti. "Maar dat kan zeker een opportuniteit zijn. Men zou nu al moeten beginnen met de vorming van experts."

Ook de klemtoon die het beleid nu legt op multidisciplinariteit, kan een argument zijn om de ontwikkeling van de cardio-oncologie te versnellen, "maar we stellen nog heel wat defensieve reacties vast bij collega’s".

> Lees ook: Amper 1,2 cardiologen op de tien beschouwt zichzelf als expert cardio-oncologie

cardiale-revalidatie-helpt-hartpatienten-sneller-weer-aan-het-werk

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.