Neem deel aan de UZA-enquête longkankerscreening

Professor Guido Van Hal, promotor van een masterstudente epidemiologie die haar thesis maakt rond longkankerscreening, vraagt uw steun en die van uw patiënten in verband met een enquête rond het thema. Bedoeling is om na te gaan wat het draagvlak is onder de bevolking en in welke mate de doelgroep bereid zou zijn om deel te nemen.

"De enquête is gericht op de hele bevolking", legt hij uit. "Het is bijvoorbeeld belangrijk om het draagvlak bij niet-rokers na te gaan alvorens de implementatie van een bevolkingsonderzoek naar longkanker enige kans op succes kan hebben. Zo had het Agentschap Zorg en Gezondheid bijvoorbeeld grote reserves voor de houding van niet-rokers ten opzichte van longkankerscreening. Daarnaast willen we uiteraard ook een zo groot mogelijk gedeelte van de doelgroep bereiken (rokers en ex-rokers vanaf 50 jaar)."

Onlangs werden de resultaten bekendgemaakt van een grootschalig onderzoek, waaruit blijkt dat het vroegtijdig opsporen van longkanker veel levens kan redden. Door het gebruik van röntgenstralen en computertechnologie worden de longen op een zeer nauwkeurige wijze in beeld gebracht. Op die manier kan longkanker in een vroeg stadium worden opgespoord, liudt de motiverende tekst ter inleiding. "De scan met een lage stralingsdosis, een zogenaamde lage-dosis CT-scan, gebruikt tot 90% minder stralingsdosis dan een gewone CT-scan."

"Op dit moment bestaan er in Vlaanderen drie programma’s om kanker vroegtijdig op te sporen: voor baarmoederhals-, borst- en dikkedarmkanker. We zouden nu willen nagaan wat mensen denken over een programma om ook longkanker vroegtijdig op te sporen. Daarom willen we u vragen om bijgaande enquête in te vullen. Dit neemt slechts een tiental minuutjes in beslag."

Om de respons voldoende hoog te krijgen om zinvolle uitspraken te doen, hoopt professor Van Hal dat er voldoende reactie komt.

Intussen kreeg het onderzoek de goedkeuring van het ethisch comité van het UZA .

Dit is de link naar de enquête.

We houden u uiteraard op de hoogte van de resultaten.

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.