WHO vraagt om vermindering tabaksproductie op Werelddag zonder tabak

Ondanks alle anti-rookcampagnes en -maatregelen blijft de tabaksindustrie groeien. Daarom vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag op de Werelddag zonder Tabak aan boeren om hun tabakgewassen te vervangen door voedselproductie.

Elke minuut steken tien miljoen rokers een sigaret op. Op diezelfde tijd sterven wereldwijd vijftien personen aan de gevolgen van tabak. Naar schatting van de WHO en het Amerikaanse kenniscentrum The Tobacco Atlas zijn meer dan een miljard mensen op de wereld rokers. Elk jaar consumeren zij samen ruim vijfduizend miljard sigaretten.

Dat aantal neemt al enkele jaren af. Terwijl in 2000 een derde van de bevolking boven de vijftien jaar rookte, is dat vandaag ongeveer 20 procent. Die daling is onder meer te danken aan de vele anti-tabaksinitiatieven van de landen zelf, zoals belastingverhogingen.

Toch blijft de industrie groeien. Twee Amerikaanse analysebureaus voorspellen dat de sectoromzet jaarlijks met nog 2,5 procent zal blijven stijgen, toch zeker de komende vijf tot acht jaar. In 15 jaar tijd is het landbouwgebied voor tabak met 20 procent toegenomen.

In rijke landen zetten de bedrijven in op alternatieven, zoals elektronische sigaretten. In de rest van de wereld geven tabaksproducenten waanzinnige bedragen uit om anti-tabaksmaatregelen te bestrijden, aldus de WHO.

Zo'n 80 procent van de rokers woont in landen met een algemeen laag of gemiddeld inkomen. In Afrika en het Midden-Oosten gaat dat aantal maar langzaam achteruit. Op sommige plaatsen roken er zelfs steeds meer mensen, zoals in Egypte, Libanon of Irak.

Tabak is de grootste vermijdbare doodsoorzaak, meestal ten gevolge van kankers, in het bijzonder van de longen, hartaanvallen en ademhalingsstoornissen.

Uit een studie van de WHO blijkt dat massaal roken in de eerste helft van de 21ste eeuw 450 miljoen doden kan veroorzaken. Bovendien kost het de samenleving veel: 6 procent van de wereldwijde gezondheidsuitgaven gaan richting de gevolgen van tabak.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    01 juni 2023

    In “ crisis tijden “ zoals ten tijde van De Grote Depressie en “ de Bankencrisis “ en “ de Oekraïne crisis “ valt er nergens meer geld mee te verdienen dan met het onderhouden van de mensen hun verslavingen : het is vechten tegen de bier- en de tabak- kaai !