Wetenschappers van Copernicus waarschuwen voor zeer hoge ozonverontreiniging

De zeer hoge niveaus van ozonverontreiniging die zich door een hittegolf voordoen in Zuid-Europa, dreigen ook Noordwest-Europa te treffen. Daarvoor waarschuwen wetenschappers van de Copernicus atmosfeermonitoringsdienst (CAMS).

In Spanje, Portugal en delen van Noord-Italië is een extreem hoge ozonverontreiniging waargenomen. Half juli bereikten de dagelijkse maximumwaarden voor ozon aan het aardoppervlak ongezonde niveaus. Op sommige plaatsen werd meer dan 200 microgram per kubieke meter gemeten. 

Die hoge concentraties beginnen weer af te nemen in Zuid-Europa, maar verplaatsen zich nu naar onze regio. Maandag zijn de ozonconcentraties in het noordwesten van Europa al gestegen tot niveaus boven 120 µg/m3. Verwacht wordt dat de concentraties nog tot en met woensdag zullen pieken.

"De potentiële gevolgen van zeer hoge ozonverontreiniging voor de menselijke gezondheid kunnen aanzienlijk zijn, zowel wat ademhalingsproblemen als wat hart- en vaatziekten betreft", zegt Mark Parrington van CAMS. "Hogere waarden kunnen leiden tot symptomen als keelpijn, hoesten, hoofdpijn en een verhoogd risico op astma-aanvallen."

CAMS is een onderdeel van het aardobservatieprogramma Copernicus van de Europese Unie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.