Week van het Hart focust dit jaar op (on)gezonde gewoontes

De Belgische Cardiologische Liga wil Belgen bij de start van de 44ste Week van het Hart specifiek bewustmaken van de gevaren van roken, onvoldoende lichaamsbeweging en ongezonde voeding voor het hart. Ze lanceert daarom een nieuwe campagne om de bevolking te sensibiliseren.

Volgens een recent Amerikaans onderzoek zou het aannemen van gezonde leefgewoontes ervoor zorgen dat we tot 24 jaar langer leven. Het gaat daarbij onder meer over het meten en op peil houden van bloeddruk, cholesterol, gewicht en bloedsuikerspiegel. Anderzijds wordt ook de nadruk gelegd op gezonder eten, voldoende bewegen, stoppen met roken en een goede nachtrust.

De Belgische Cardiologische Liga onderstreept dat vijftien procent van de Belgen nog dagelijks rookt, dat bijna één op de twee mensen met overgewicht kampen en dat 40 procent onvoldoende beweegt. "Deze cijfers vertalen zich automatisch in hogere risico's voor hart- en vaatziekten", klinkt het. Jaarlijks sterven er ook meer dan 27.000 mensen aan de gevolgen ervan.

De organisatie lanceert daarom een nieuwe campagne om de bevolking bewust te maken van de risico's die onze slechte gewoontes met zich meebrengen. Op de website van de liga is daarom onder meer een calculator te vinden waar mensen (boven de 40 jaar) zelf hun hartleeftijd kunnen berekenen en een lijst met tips om een gezonde levensstijl te kweken. Er komt ook een brochure en een radiospot.

Omdat de kosten voor de behandeling van hart- en vaatziekten eveneens blijven stijgen, stelt de Belgische Cardiologische Liga voor, om naar analogie met de bestrijding van kanker en diabetes, een soortgelijk actieplan op te stellen voor hart- en vaatziekten in samenwerking met alle stakeholders. Dit actieplan moet focussen op een betere preventie en screening van cardiovasculaire ziekten om enerzijds de mortaliteit te laten dalen, maar anderzijds ook een betere zorg te kunnen garanderen voor hartpatiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.