VRGT: actie  om jongeren te sensibiliseren over gevaren van roken/vapen

De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) heeft  actiegevoerd aan de Nieuwe Graanmarkt in Brussel om de Brusselse jongeren te sensibiliseren en te informeren over de gevaren van roken. Wereldwijd sterven er jaarlijks nog steeds 8 miljoen mensen aan de gevolgen van roken, in de EU gaat het om 700.000 doden.

Op de Nieuwe Graanmarkt, in de nabijheid van enkele middelbare scholen en een basisschool, voerden de VRGT en andere organisaties zoals Net Brussel en het Franstalige FARES (Fonds des affections respiratoires) in samenwerking met de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie actie. Ze willen zo vooral de aandacht vestigen op stoppen met roken onder begeleiding van een ambulante tabakoloog. "Dat is nog veel te weinig gekend" , aldus Anja Adriaens, stafmedewerker bij de VRGT in het Brussels Gewest.

"In België daalde het aandeel rokers van 19 tot 13 procent van de bevolking in 2023", duidt Adriaens. "Maar in Brussel merken we dat nog steeds een kwart (22,3 procent) roker is, volgens de laatste cijfers van Sciensano." Volgens Adriaens kan dit cijfer drastisch omlaag gehaald worden indien de ambulante tabakologie meer naamsbekendheid zou genieten. Onderzoek toont aan dat wie onder begeleiding van een tabakoloog stopt met roken, tot vier keer minder kans heeft om te hervallen." Begeleiding bij de tabakoloog in Brussel wordt voor de eerste acht sessies voor de helft terugbetaald.

Hallo tabakoloog

Adriaens roept de politiek op om de tabakoloog uit het onbekende te halen. "Iedereen heeft baat bij het begeleidend stoppen met roken, dit vertaalt zich onmiddellijk in de cijfers. We moeten roken als een verslaving behandelen, en daarbij heeft eenieder nood aan een persoonlijke begeleiding", aldus Adriaens. "We zijn heel tevreden over het tabaksplan van minister Vandenbroucke, maar we hopen ook dat er snel concrete resultaten van komen. Er moeten ook dringend nieuwe heffingen op tabaksproducten ingesteld worden."

Jongeren roken niet enkel tabak en sigaretten, ook elektronische varianten worden steeds populairder. "Die zijn vrij verkrijgbaar in de handel, daarbij lopen jongeren het risico verslaafd te worden aan nicotine, om uiteindelijk toch bij de sigaret uit te komen", waarschuwt Adriaens.

"We willen jongeren op een ludieke en niet-stigmatiserende manier helpen en laten reflecteren over het rookgedrag, uiteindelijk moeten ze zelf een beslissing nemen om te stoppen. Niemand kan hen daartoe dwingen, zegt tabakologe Eline Pringels.

Tijdens de actie konden jongeren er terecht voor het testen van het CO-gehalte in het bloed, tips om te stoppen met roken, een levensechte ervaring over hoe het is om COPD, of rokerslong, te hebben na veertig jaar roken en meer. "De actie was een groot succes, honderden jongeren zijn vandaag op bezoek gekomen om zich te informeren over de gevolgen van roken", meent Esther Witvrouw, projectmedewerker bij VRGT Brussel Gewest.

Wie meer informatie wil over stoppen met roken, kan op deze site van de vrgt terecht  en op de site van de tabakologen. Tot slot kan ook tabakstop hulp bieden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    01 juni 2023

    Het geeft je wel een zeker “ cachet “ als je een wolk “ witte rook “ de lucht kan injagen !
    Ook de Marlboro cowboy op zijn paard gaf de “ luchtspiegeling “ van vrijheid en blijheid , het einde van deze cowboy film was te triest om op de pakjes te zetten !