Voor het eerst in West-Europa hartklep vervangen via nieuwe cathetertechniek

Het cardioteam van AZ Sint-Jan Brugge-Oostende heeft voor het eerst in West-Europa een hartklep vervangen via een nieuwe cathetertechniek. De 63-jarige patiënte kreeg via de lies een nieuwe hartklep, een tricuspidalisklep.

Die bevindt zich aan de rechterkant van het hart. "Tot voor kort konden patiënten met ernstige tricuspidalisklep-lekkage enkel geholpen worden met een openhartoperatie. Die operatie brengt veel risico's met zich mee en kan slechts bij een beperkte groep patiënten worden toegepast worden", legt interventiecardioloog dr. Jan Van der Heyden, die de ingreep leidde, uit. "De toepassing van de cathetertechniek waarbij het hart benaderd wordt langs de veneuze kant, is daarom baanbrekend."

De cathetertechniek wordt al gebruikt voor vervanging van hartkleppen aan de linkerkant van het hart. Voor de vervanging van kleppen aan de linkerkant van het hart is de TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation)-procedure, waarbij men een katheter met een kunstklep via een slagader tot op de plaats van de aortaklep brengt, uitgegroeid tot de standaard behandelingstechniek voor patiënten ouder dan 75 jaar met ernstige en symptomatische aortaklepvernauwingen. Daarbij wordt een katheter met een kunstklep via een slagader tot op de plaats van de aortaklep gebracht.

"Omdat daarmee zeer goede resultaten worden geboekt, willen we de cathetertechniek ook voor rechterhartkleppen gebruiken. We zetten nu de eerste stappen. Voor de patiënt is deze ingreep veel minder belastend: er is geen hart-longmachine nodig, de borstkas moet niet open gelegd worden en het hart niet stilgelegd. De patiënt moet nauwelijks revalideren."

De patiënt in AZ Sint-Jan Brugge-Oostende kon geen openhartoperatie ondergaan aangezien ze in het verleden reeds twee keer een dergelijke ingreep onderging aan de mitralisklep. Na uitgebreid onderzoek werd ze uiteindelijk geschikt bevonden voor de klepvervanging via de lies. Deze ingreep vond plaats op 17 november in het cathlab. Het cardio-team (dr. Ian Buysschaert en dr. Jan Van der Heyden, interventiecardiologen; dr. Wim Vergauwen, hartchirurg; dr. Philippe Debonnaire, echocardioloog en dr. Steven Cnudde, anesthesioloog) implanteerde de nieuwe hartklep voorzichtig en nauwkeurig via de lies. Er deden zich geen complicaties voor.

"Het vernieuwende aan deze specifieke ingreep is dat de oude klep wordt gebruikt als 'landingsbaan' voor de nieuwe klep. In tegenstelling tot een chirurgische ingreep wordt de natieve klep niet verwijderd." 

Naar verwachting biedt de ingreep de kans voor meer patiënten om op een minder ingrijpende manier te herstellen van een lekkende hartklep aan de rechterkant van het hart. Wereldwijd werden er tot nu toe zes patiënten behandeld met deze technologie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.