Tabaksreuzen naar Raad van State tegen verkoopverbod nicotinezakjes

Tabaksproducenten British American Tobacco (BAT) en Philip Morris stappen naar de Raad van State tegen de beslissing van de overheid om de verkoop van nicotinezakjes te verbieden. Volgens de bedrijven zijn de zakjes een minder schadelijk alternatief voor sigaretten.

Nicotinezakjes worden tussen de bovenlip en de tanden gestoken. Ze doen daarom denken aan snus, dat verboden is in de hele Europese Unie behalve in Zweden. De nicotinezakjes bevatten echter geen tabak, maar wel smaakstoffen en nicotine.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) besliste de nicotinezakjes te verbieden omdat ze volgens hem een opstap kunnen zijn naar roken op jonge leeftijd. Nederlands onderzoek wees al op de gevaren. De nicotinezakjes bevatten voldoende nicotine om een verslaving te veroorzaken en om een nadelig effect op het jonge brein te hebben.

Volgens BAT en Philip Morris is aangetoond dat nicotinezakjes een minder schadelijk alternatief zijn voor de sigaret. België zou de alternatieven "moeten omarmen", meent BAT. Het stelt voor om volwassen rokers aan te moedigen om over te stappen maar steunt wel een verbod op verkoop aan minderjarigen.

Volgens Philip Morris daalt het aantal rokers veel sneller in landen waar volwassenen toegang hebben tot e-sigaretten, verwarmde tabaksproducten en nicotinezakjes.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.