Tabaksreus Philip Morris: "federaal antitabaksplan moet ook inzetten op alternatieven"

Volgens Philip Morris moet de overheid naast preventie en rookstophulp, ook werk maken van een derde pijler, namelijk die van "schadebeperking" of het bekendmaken van minder schadelijke alternatieven. Zo reageert de tabaksreus woensdag op het interfederale antitabaksplan dat de Thematische Vergadering Drugs (TVD) eerder heeft goedgekeurd.

"Het is voor de twee miljoen rokers in België cruciaal dat de overheid rekening houdt met de minder schadelijke alternatieven die inmiddels bestaan", klinkt het. Volgens Philip Morris moeten volwassen rokers, die ondanks alle overheidsmaatregelen niet stoppen met roken, daarom toegang kunnen krijgen tot informatie over betere alternatieven.

"In landen als Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, die steevast als pioniers worden gezien op het vlak van antitabaksbeleid en ook heel uitgesproken ambities hebben op het vlak van de terugdringing van het aantal rokers, wordt ook sterk ingezet op e-sigaretten en verwarmde tabaksproducten als onderdeel van de oplossing", aldus de tabaksreus. 

Het pleidooi  komt niet helemaal als een verrassing: Philip Morris voert internationaal een strategie waarbij het de productie van traditionele sigaretten wil afbouwen, ten voordele van alternatieven als elektronische sigaretten.

> Volksgezondheid pakt gokken, tabak en alcohol aan

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.