Tabakconcern BAT ziet sterke groei bij e-sigaretten

Het Britse tabakconcern British American Tobacco (BAT) boekt vooruitgang bij de uitbouw van zijn activiteiten met nieuwe producten als elektronische sigaretten (e-sigaretten), verwarmde tabaksproducten en nicotinezakjes. Die divisie zal vroeger dan verwacht winstgevend zijn, verwacht het concern.

BAT in zijn geheel boekte vorig jaar een omzet van bijna 28 miljard pond (zowat 31 miljard euro). Daarbij profiteerde de producent van Lucky-Strike- en Pall-Mall-sigaretten van de sterke dollar: de omzet in de belangrijke Amerikaanse markt ging omgerekend in pond fors hoger. De operationele winst van het hele concern steeg met bijna 3 procent tot 10,5 miljard pond.

De divisie met de sigarettenalternatieven, die volgens de producenten minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan de traditionele sigaretten, is nog relatief klein, maar de omzet klom er wel met meer dan 40 procent, tot 2,9 miljard pond. BAT verwacht dat de omzet tegen 2025 naar 5 miljard pond zal stijgen. En topman Jack Bowles gaat ervan uit dat de afdeling in 2024 winstgevend zal zijn, en niet in 2025 zoals tot nu toe vooropgesteld was. Het aantal gebruikers van de alternatieve producten nam vorig jaar met meer dan 4 miljoen toe tot 22,5 miljoen.

De CEO gaf nog mee dat BAT van plan is een dertigtal markten te verlaten in het kader van een eerder aangekondigde reorganisatie, waardoor er zowat 20 miljard sigaretten minder verkocht zullen worden per jaar. Hij preciseerde niet om welke markten het gaat.

Het concern verwacht de Russische activiteiten, waar het sinds de Russische inval in Oekraïne van af wil, dit jaar af te stoten.

Het aandeel BAT kreeg na de publicatie van de jaarcijfers een stevige klap, tot -5,7 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld dat een aandeleninkoopprogramma wordt beëindigd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.