Stichting tegen Kanker tevreden met nieuw HGR-advies over e-sigaret

Stichting tegen Kanker heeft het nieuwe standpunt van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) over elektronische sigaretten verwelkomd, maar vraagt de overheid om niet-rokers, kinderen en jongeren nog meer te beschermen tegen dampen. "Dat houdt in dat de poorten voor commerciële promotie en marketing moeten gesloten worden", aldus de organisatie.

In het advies riep de Hoge Gezondheidsraad op tot een strengere controle op de smaakstoffen en aroma's die in de vloeistoffen van de e-sigaret worden gebruikt. Verder beklemtoont de Hoge Gezondheidsraad dat de e-sigaret een hulpmiddel kan zijn om mensen af te helpen van de klassieke sigaret, die nog altijd veel schadelijker is voor de gezondheid.

Om dampen te denormaliseren naar kinderen en jongeren, pleit de Stichting tegen Kanker voor zeer sobere verpakkingen en een uitstalverbod op de verkooppunten (zoals tankstations, krantenwinkels en buurtsupermarkten). Daarnaast vraagt de stichting de overheid ook om wegwerp e-sigaretten in de ban te doen en om de jaarlijkse gebruikscijfers beter te monitoren. De e-sigaret kan wel nog een rol spelen in het rookstopbeleid, klinkt het.

Hierbij sluit Philip Morris Benelux zich aan. De tabaksgigant beaamt dat e-sigaretten een plaats krijgen in het tabaksontmoedigingsbeleid, maar ziet dit nuancerend advies graag uitgebreid tot ook de verwarmde tabaksproducten. Hierbij wordt de tabak verwarmd en niet verbrand, waardoor minder schadelijke stoffen zouden vrijkomen.

"In zo goed als alle Europese landen zijn verwarmde tabaksproducten ondertussen al meerdere jaren verkrijgbaar. In ons land worden deze producten tot op heden helemaal gelijkgesteld met sigaretten, wat misinformatie bij de rokers in de hand werkt", zegt Miguel Mattos, managing director van Philip Morris Benelux. "Door de benadering van de Hoge Gezondheidsraad voor e-sigaretten door te trekken naar verwarmde tabaksproducten, zouden rokers correct geïnformeerd kunnen worden over de voordelen van dit alternatief ten opzichte van het doorroken van sigaretten."

Stichting tegen Kanker daarentegen verzet zich tegen dergelijke innovatieve rookmiddelen. "Volledig stoppen met roken én met dampen moet het einddoel blijven."

> Meer toezicht nodig volgens HGR

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.