Steeds minder bariatrische ingrepen

© Shutterstock

Het aantal bariatrische ingrepen neemt jaar na jaar af. Dat blijkt uit cijfers die minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaf in antwoord op een schriftelijke vraag van kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA).
In 2020 werden in België 17.645 chirurgische ingrepen uitgevoerd om te vermageren. Het aantal ingrepen neemt sinds 2016 stelselmatig af. Dat jaar werden nog 23.906 van dit soort ingrepen uitgevoerd. De daling is vooral op conto van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië te schrijven. In de hoofdstad daalde het aantal bariatrische ingrepen van 6.212 in 2016 tot 3.340 in 2020. In Wallonië nam het aantal ingrepen in dezelfde periode af van 7.162 tot 4.931. De afname in Vlaanderen is – hiermee vergeleken – eerder klein: van 10.532 naar 9.374. 

Analyse van de cijfers brengt soms opmerkelijke zaken naar boven. Zo blijkt de jongste leeftijd waarop een gastric sleeve werd toegepast twee jaar te zijn. De oudste patiënt waarop deze techniek werd toegepast was maar liefst 103 jaar oud. De gemiddelde leeftijd waarop een bypass wordt geplaatst varieert naargelang de regio tussen 41 en 44 jaar. Voor een gastrectomie ligt de gemiddelde leeftijd tussen 39 en 44 jaar en voor en gastric sleeve tussen 50 en 53 jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.