Steeds meer Vlamingen behandeld voor diabetes

Steeds meer Vlamingen krijgen een behandeling voor diabetes. In 2010 kregen nog 47 op de 1.000 inwoners van het Vlaams Gewest een behandeling, in 2020 ging het al om 60 op de 1.000. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.

Volgens de Diabetes Liga is de stijging het gevolg van de toenemende vergrijzing en een levenspatroon dat vaker tot overgewicht leidt. De toename ligt in lijn met de internationale trend, zegt woordvoerster Inge Everaert. 

Uit de cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt nog dat meer mannen (64 op 1.000) dan vrouwen (56 per 1.000) behandeld worden voor diabetes. Ook stijgt het aandeel met de leeftijd. Bij de mannelijke 75-plussers is dat 207 per 1.000, bij de vrouwelijke 176 per 1.000. Daarnaast zijn er enorme variaties per gemeente: van 40 per 1.000 in Sint-Genesius-Rode tot 93 per 1.000 in Middelkerke. De provincies West- en Oost-Vlaanderen en Limburg tellen het meeste gemeenten met hoge aandelen.

De Diabetes Liga wijst erop dat uit onderzoek van gezondheidsinsituut Sciensano blijkt dat een op de drie personen met diabetes type 2 niet gediagnosticeerd worden. In absolute aantallen gaat het om naar schatting 400.000 Belgen. Zij zijn dus al zeker niet vervat in de cijfers. 

Bij de cijfers van Statistiek Vlaanderen gaat het om personen die medicatie ter behandeling van diabetes gebruiken, die een diabetsconventie afsloten, die een diabetesopvolging hebben of die opgenomen zijn in een zorgtraject diabetes. Statistiek Vlaanderen gebruikte hiervoor data van de ziekenfondsen. In de cijfers wordt geen onderscheid gemaakt naar type diabetes. Ook personen die de medicatie nemen maar geen diabetes hebben zijn opgenomen in de cijfers.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.