Steeds meer griepgevallen

Terwijl de activiteit van het coronavirus afneemt, neemt het influenzavirus nu toe. Dat stelt het befaamde Robert Koch-instituut vast en het jongste rapport van Sciensano gaat in dezelfde richting, zowel voor huisartsen als ziekenhuizen.

De griepepidemie in Duitsland blijft groeien en treft nu alle leeftijdsgroepen. Dit meldde het Robert Koch Instituut (RKI) in zijn wekelijkse rapport (voor 8-14 januari) over acute luchtwegaandoeningen. In het vorige rapport stond dat vooral schoolkinderen en jonge volwassenen het virus hadden opgelopen.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat er een groot aantal niet-geregistreerde griepgevallen kan worden verondersteld. Een zeer groot deel van de gemelde patiënten was opgenomen in het ziekenhuis.

Griepepidemie laat zich ook voelen in ziekenhuizen
De griepepidemie wordt ook daar merkbaarder: volgens het rapport van het Koch Instituut was het aandeel griepdiagnoses aanzienlijk hoger dan in voorgaande weken onder alle mensen die vorige week in het ziekenhuis werden opgenomen vanwege een ernstige luchtwegaandoening.

Daarnaast blijft het RKI een hoge activiteit van de ademhalingsziekteverwekker RSV (respiratoir syncytieel virus) waarnemen. Corona daarentegen is sinds half december continu gedaald, zoals ook te zien is in de afvalwateranalyses. Over het geheel genomen bleef het geschatte aantal acute respiratoire aandoeningen in Duitsland stabiel ten opzichte van de voorgaande week op ongeveer 4,5 miljoen. Dit cijfer staat los van een bezoek aan de dokter.

Sciensano

Sciensano meldt in zijn jongste bulletin acute luchtwegeninfecties dat de incidentie van huisartsconsultaties voor griepachtige klachten steeg naar 283 raadplegingen per 100.000 inwoners vorige week. De influenza-epidemie was al eind vorig jaar begonnen (week 50). De incidentie van huisartsraadplegingen voor griepaal syndroom veroorzaakt door influenza bleef in dat stadium echter relatief beperkt. De incidentie van ziekenhuisopnames voor een ernstige acute luchtweginfectie als gevolg van griep was al sinds week 47 gestegen. Ze bereikte 3,0 opnames per 100.000 inwoners in week 52.

In de peilnetwerken van laboratoria en van SARI ziekenhuizen werd de afgelopen weken een stijging van het aantal influenza infecties gezien. De eerste griepinfecties betreffen vrijwel allemaal influenza A infecties, met een licht overwicht aan influenza A(H1N1) infecties. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.