Schadelijke rookwolken bedekken tachtig procent van Griekenland

Door de aanhoudende bosbranden in Griekenland is de luchtkwaliteit in verschillende delen van het land zwaar verslechterd. Volgens de krant 'Kathimerini' is tachtig procent van het land bedekt met rookwolken.

Het probleem treft bijna het hele land, zegt ook Nikos Michalopoulos, verbonden aan het Nationaal Observatorium van Athene. Volgens de Griekse weerdienst legde de rook van de enorme branden in het Dadia Nationaal Park meer dan 950 kilometer af richting de Ionische Eilanden. De rook beslaat nu een gebied van 110.000 vierkante kilometer.

De Griekse vereniging van longspecialisten raadde burgers dan ook aan om ramen en deuren gesloten te houden.

In de stad Alexandroupolis, waar bosbranden in de buurt woeden, werden op dinsdag bijvoorbeeld waarden gemeten van 106 µg/m3 voor de PM2.5 ('particulate matter' of 'deeltje' met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer). Deze kleine deeltjes zijn erg schadelijk en kunnen aan de basis liggen van beroertes, kanker en luchtwegaandoeningen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    25 augustus 2023

    50 jaar geleden al werden er in Tokio OXYGEN BARS geopend waar je mits betaling zuivere zuurstof kon gaan in”halen “ !
    Misschien 1 tip voor toekomstige ramptoeristen : “ we gaan lekker gaan chillen in Griekenland aan het thee- en zuurstof- infuus !”.