Rechter bekrachtigt schikking Philips in VS om apneuschandaal

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft de schikking van Philips met het Amerikaanse ministerie van Justitie en toezichthouder FDA rond het schandaal met apneu-apparaten bekrachtigd. Het medisch-technologische bedrijf is onder andere verplicht onafhankelijke experts te laten kijken naar de eigen testprocedures op een aantal Amerikaanse locaties waar Philips de apneu-apparaten produceert.

De problemen met de slaapapneu-apparaten draaien om het isolatieschuim in de machines. Dat kon afbrokkelen of chemische stoffen afgeven na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen, met mogelijke schade voor de gezondheid als gevolg. Wereldwijd moet Philips 5,5 miljoen apparaten vervangen vanwege het defect. In de VS gaat het om meer dan twee miljoen apparaten.

Eerder dit jaar werd al bekend dat Philips als onderdeel van de schikking in de Verenigde Staten voorlopig geen nieuwe slaapapneu-apparaten verkoopt. Dat blijft verboden zolang Philips gedupeerde patiënten in de VS geen goed vervangend exemplaar heeft geleverd. Daarnaast moet een onafhankelijk expert nagaan of de kwaliteitstests van Philips voldoende zijn.

Volgens aanklagers verzuimde Philips de FDA op tijd te waarschuwen toen de problemen duidelijk werden en het medisch-technologische bedrijf al was begonnen met reparaties of vervangingen. Fabrikanten zijn wel verplicht terugroepacties met toezichthouders te delen. Met de schikking bekent of ontkent Philips geen schuld, benadrukt het Amerikaanse ministerie van Justitie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.