Poging tot instandhouding sigarettenverkoop per automaat afgeblokt

De wet diverse bepalingen bevat een onderdeel dat tegen eind dit jaar sigarettenverkoop per automaat verbiedt. Daartegen had de NV Timani, die onder meer daarin een businessmodel ziet en vond dat ze een moeilijk te herstellen ernstig nadeel leed, een vordering tot schorsing ingesteld bij het Grondwettelijk Hof. Het Hof verwerpt die vordering.

"Hoewel kan worden aangenomen dat het bestreden verbod aanzienlijke financiële gevolgen zal hebben voor de verzoekende partij, blijkt uit de in het verzoekschrift aangehaalde gegevens niet dat de toepassing van de bestreden bepalingen, in afwachting van de uitspraak over het beroep tot vernietiging, haar voortbestaan daadwerkelijk in het gedrang zou brengen", legt het Hof uit.  "De voormelde gegevens bieden immers geen inzicht in de totale omzet van de verzoekende partij of in de financiële middelen waarover zij beschikt om eventuele inkomstenverliezen gedurende een bepaalde periode op te vangen. Evenmin kan het Hof daaruit afleiden of de verzoekende partij, naast de verdeling en de exploitatie van tabaksautomaten, nog andere bedrijfsactiviteiten heeft en, in voorkomend geval, hoe de opbrengsten uit die verschillende activiteiten zich tegenover elkaar verhouden."

Het Hof wijst er verder op dat  het maatschappelijk doel van de NV, zoals omschreven in de statuten, haar niet enkel toe om te handelen in "tabak, sigaren, sigaretten en rookartikelen", maar eveneens in "suikergoed", "boeken", "tijdschriften", "drukwerken", "geschenkartikelen", "schrijf- en papierwaren", "kantoorgerief" en  "kleine versnaperingen". De website van de verzoekende partij vermeldt daarnaast dat zij naast "sigaretten en rookwaren" ook "een ruim assortiment horecaproducten" aanbiedt.

Er kan dus helemaal niet worden gesteld dat de verdeling en de exploitatie van tabaksautomaten in horecazaken daadwerkelijk de enige activiteit uitmaakt van de firma.  

"Bovendien treedt het bestreden verbod niet onmiddellijk in werking, maar pas op 9 december 2023. In tegenstelling tot wat de verzoekende partij veronderstelt, is het niet vereist dat zij op die datum reeds alle tabaksautomaten in de horecazaken van haar cliënteel heeft verwijderd. Niets belet de verzoekende partij om, zolang het bestreden verbod niet in werking is getreden, tabaksproducten in de handel te blijven brengen via zulke automaten. Evenmin verhinderen de bestreden bepalingen dat de verzoekende partij, in de periode tussen 9 december 2023 en de uitspraak over het beroep tot vernietiging, zich ertoe beperkt haar tabaksautomaten buiten werking te stellen, zonder die op te halen of te vernietigen."      

Conclusie van het Hof: "Het risico van een moeilijk te herstellen ernstig nadeel niet is aangetoond. Aangezien een van de grondvoorwaarden om tot schorsing te kunnen besluiten niet is vervuld, dient de vordering tot schorsing te worden verworpen."    

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.