PFOS - 3M moet "dringend" meer doen tegen stofverspreiding in Zwijndrecht

Chemiebedrijf 3M moet "dringend gepaste actie ondernemen" tegen onder meer opwaaiend stof dat voor bijkomende bodemverontreiniging zorgt rond zijn site in Zwijndrecht. Dat stelt het Vlaamse Departement Omgeving. Ook Oosterweelbouwheer Lantis moet soortgelijke maatregelen nemen, maar dat gebeurt nu al, zegt het Departement.

Begin juli maakte de Vlaamse overheid bekend dat bij metingen in de lucht tussen half mei en half juni erg hoge concentraties PFOS werden vastgesteld in de Neerstraat in Zwijndrecht. Hoewel er geen onmiddellijk gevaar was voor de volksgezondheid, werden 3M en Lantis aangemaand extra maatregelen te nemen tegen stofverspreiding.

De maatregelen omvatten onder meer het plaatsen van een waterdampscherm, geen graafwerken bij hoge windsnelheden, het afdekken van grondtransport en -opslag, en extra stofmonitoring bij werken. "Lantis past deze stofbeheersingsmaatregelen al toe bij graafwerken", zegt het Departement Omgeving.

3M moet ook uiterlijk vandaag een stofmitigatieplan indienen, opgesteld door een erkende bodemsaneringsdeskundige. Het bedrijf doet weliswaar ook al een aantal inspanningen, zoals het besproeien van delen van zijn terrein en het afdekken van een deel van het terrein met kiezelstenen. Er is echter meer nodig, stelt het Departement op basis van een rapport van een onafhankelijk studiebureau, om op korte termijn het overschrijden van de bodemsaneringsnormen voor PFOS in bodem en grondwater te voorkomen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stelt in een reactie dat de Vlaamse overheid "kort op de bal speelt" door de maatregelen op te leggen. "Dat bedrijven gevraagd worden om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen om hun impact terug te dringen is de evidentie zelve", vindt ze. "Onze samenleving heeft daar recht op. Ik reken er dan ook op dat er zo spoedig mogelijk uitvoering wordt gegeven aan de aanmaningen van de verschillende diensten."

> BBL zal politici testen op PFAS

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.