Openhartoperatie voor Congolese president Tshisekedi in Brussel, familie ontkent

De Congolese president Félix Tshisekedi had een openhartoperatie ondergaan in Brussel, meldde een naaste van de president aan La Libre Afrique. De operatie is goed verlopen. Volgens die bron had de president zondag "in kritieke toestand" het land verlaten. Bronnen uit zijn familie ontkennen de informatie echter bij radiozender Top Congo FM in Kinshasa. Ze spreken van een "gewone medische check-up".  

Maandag meldde de Congolese nieuwssite actualite.cd al dat Tshisekedi (58) en zijn vrouw voor een privé-verblijf van onbepaalde duur, voor "een medische check-up", naar België waren afgereisd. 

Het Congolese persagentschap ACP had het ten onrechte over een "staatsbezoek", zoals een diplomatieke bron aan Belga meldde.

Volgens de nieuwswebsite La Libre Afrique is de diagnose over de hartproblemen van Tshisekedi al ruim voor de verkiezingscampagne van 2018 gesteld. Bij die controversiële stembusgang op 30 december 2018 kwam de voormalige opposant aan de macht na een akkoord met zijn voorganger Joseph Kabila.

Toen al werd een operatie aangeraden, maar de artsen konden het succes ervan niet garanderen, waardoor Tshisekedi ze toen uitstelde. "Deze keer is het waarschijnlijk onvermijdelijk geworden", luidt het in de Belgsiche media.

Volgens de pers in Kinshasa zou Tshisekedi na zijn verblijf in Brussel op een niet nader genoemde datum naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) reizen om deel te nemen aan de Congolese dag op de Wereldtentoonstelling in Dubai. Verschillende ministers van zijn regering zijn al ter plaatse.

Voor deze week was het staatsbezoek aan Congo gepland van het Belgische koningspaar, samen met premier Alexander De Croo en drie ministers. Dat werd echter voor de derde keer uitgesteld, nu vanwege de crisis in Oekraïne. Een nieuwe datum is er nog niet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.