Onderzoek naar hergebruik hartimplantaten in Roemenië

In Roemenië loopt een onderzoek naar artsen die hartimplantaten zouden hebben verwijderd bij overledenen om ze vervolgens te hergebruiken bij andere patiënten. Dat verklaart het parket van Boekarest.

Een cardioloog die werkt in een ziekenhuis in Iasi, in het oosten van het land, is zaterdagavond opgepakt. Hij zou tussen 2017 en 2022 ongeveer 238 implantaten van "onbekende origine" hebben ingeplant bij patiënten, waarvan een aantal verwijderd zouden zijn bij overledenen. 

Volgens het parket van Boekarest stond de arts mogelijk aan het hoofd van een netwerk met minstens vier andere dokters die hem implantaten bezorgden. Bovendien zouden de meeste patiënten bij wie de implantaten werden ingeplant ze niet nodig hebben gehad, omdat de diagnose fout was of een andere behandeling de symptomen veroorzaakte. Negen mensen zijn al verhoord in de zaak. 

Corruptie komt vaak voor in het Roemeense gezondheidssysteem. Roemenië is het EU-land dat in verhouding het minste besteedt aan gezondheidszorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.