Onderzoek linkt luchtvervuiling aan 135 miljoen vroegtijdige sterfgevallen op 40 jaar

Luchtvervuiling kan volgens de Nanyang Technological University (NTU) van Singapore gelinkt worden aan ongeveer 135 miljoen vroegtijdige sterfgevallen tussen 1980 en 2020. Dat blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Environment International.

Uit het onderzoek van de NTU blijkt dat 135 miljoen mensen op jongere leeftijd dan de gemiddelde levensverwachting zijn gestorven aan ziekten zoals beroertes, hart- en longziekten en kanker. Die zouden veroorzaakt zijn door PM2,5 in de lucht. PM2,5, fijnstof waarbij de diameter kleiner is dan 2,5 micrometer, is schadelijk voor de menselijke gezondheid wanneer het wordt ingeademd, omdat de deeltjes klein genoeg zijn om de bloedsomloop te bereiken. Ze zijn afkomstig van voertuigen en industriële uitstoot, maar ook v an natuurlijke bronnen zoals branden of stofstormen.

Volgens het onderzoek droegen meteorologische fenomenen zoals El Niño bij aan een toename van 14 procent van die sterfgevallen omdat ze de effecten van verontreinigende stoffen kunnen verergeren door hun concentratie in de lucht te verhogen.

Azië telt het "grootste aantal vroegtijdige sterfgevallen toe te schrijven aan PM2,5-vervuiling", met meer dan 98 miljoen doden, voornamelijk in China en India, aldus het onderzoek. Ook in Pakistan, Bangladesh, Indonesië en Japan waren er veel vroegtijdige sterfgevallen: tussen de twee en vijf miljoen mensen.

Het onderzoek is een van de meest uitgebreide onderzoeken over luchtkwaliteit en klimaat. Het heeft zich gebasseerd op veertig jaar aan gegevens om een overzicht op te stellen van de effecten van fijn stof op de gezondheid.

Steve Yim, universitair hoofddocent aan de Asian School of the Environment van NTU, die het onderzoek leidde, merkt ook op dat klimaatverandering de luchtvervuiling in de toekomst kan doen verergeren.

Onderzoekers van universiteiten in Hongkong, het Verenigd Koninkrijk en China namen deel aan het onderzoek. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is luchtverontreiniging wereldwijd verantwoordelijk voor 6,7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.