Obesitascentrum AZ Sint-Maarten start met groepstrajecten in 2024

Vorige week registreerde het obesitascentrum AZ Sint-Maarten zijn duizendste aanmelding: "Specialisten blijven inzetten op uitbreiding van het aanbod”, heet het. Volgend voorjaar start het centrum aanvullend met groepstrajecten voor patiënten die geen operatie laten uitvoeren.

De afgelopen drie jaar deden duizend personen een beroep op het obesitascentrum in Mechelen om er te werken aan een fitter gewicht en een betere gezondheid onder professionele begeleiding. Het aantal personen met overgewicht stijgt wereldwijd. Ook in AZ Sint-Maarten valt de stijgende hulpvraag op. Het team blijft dan ook investeren in uitbreiding. 

Obesitascoördinator en diëtist Eva Keldermans merkt een opvallende stijging: “Tijdens het wekelijkse obesitasoverleg bekijken alle betrokken disciplines de behandelmogelijkheden per patiënt om zo optimale zorg en begeleiding aan te bieden. Afhankelijk van het medische profiel en de verwachtingen van de patiënt overwegen we de verschillende opties. Zo stippelen we een traject uit dat de patiënt helpt evolueren naar een gezonde levensstijl op lange termijn.” 

Het obesitascentrum steunt op een nauwe samenwerking tussen de obesitascoördinatoren (diëtisten), kinesitherapeuten, psycholoog en artsen gespecialiseerd in endocrinologie, algemene en abdominale heelkunde, gastro-enterologie en fysische geneeskunde en revalidatie. Zowel een niet-operatief als een chirurgisch behandelplan op maat is er mogelijk. 

Samen fitter met groepstraject 

Aanvullend start het obesitascentrum in het voorjaar van 2024 met groepstrajecten voor patiënten die geen operatie laten uitvoeren. De patiënten engageren zich een jaar om samen te werken aan een gezonde levensstijl. 

“Hoe ze deze levensstijl ontwikkelen leren ze tijdens groepssessies die focussen op voeding, beweging, psychologische begeleiding en meer. Ze komen in contact met lotgenoten en betalen bovendien minder door het groepstarief, wat dezelfde kwaliteit van begeleiding garandeert”, stelt Eva. “We hebben al positieve ervaringen met groepssessies rond voedingsadvies voor personen die een operatie ondergaan.” Het individuele traject blijft ook nog steeds mogelijk. 

Groepsfoto (van links naar rechts): dr. Joris Ceulemans (algemene en abdominale heelkunde), dr. Lode Van Overbeke (gastro-enterologie), Ans Vleugels (kinesitherapeut), Eva Keldermans (obesitascoördinator), dr. Michel Vandenbroucke (endocrinologie), Alessandra Op De Beeck (psycholoog) en dr. Thomas Spiessens (algemene en abdominale heelkunde). Niet alle specialisten staan mee op de foto. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.