Novo Nordisk koopt fabriek in Brussel

Novo Nordisk, de maker van het populaire medicijn Ozempic, krijgt een Brusselse fabriek waar medische injectiepennen worden gevuld, in handen. De fabriek is nu onderdeel van het Amerikaanse Catalent, zo is vandaag  bekendgemaakt.

De transactie maakt deel uit van een akkoord waarbij de Deense investeringsmaatschappij Novo Holdings (ook de controleaandeelhouder van Novo Nordisk) Catalent zal overnemen. Wanneer die deal afgerond kan worden - vermoedelijk eind 2024 - zal Novo Nordisk in totaal drie fabrieken kopen. Het betaalt daarvoor 11 miljard euro aan de nieuwe eigenaar van Catalent, Novo Holdings. 

Behalve de fabriek in Brussel zal Novo Nordisk ook gelijkaardige vestigingen in Italië (Anagni) en de Verenigde Staten (Bloomington) overnemen. In Brussel worden nu al injectiepennen in opdracht van Novo Nordisk gevuld. 

Dankzij de drie fabrieken, waar samengeteld meer dan 3.000 mensen werken, "zullen we in de toekomst beduidend meer mensen met diabetes en obesitas kunnen helpen", stelt de topman van Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jorgensen. 

De zustermedicijnen Ozempic en Wegovy worden in injectiepennen met verschillende dosissen op de markt gebracht, respectievelijk ter behandeling van diabetes type 2 en als afslankmiddel. Beide werden de voorbije maanden wereldwijd enorm populair als afslankmiddel, waardoor er tekorten ontstonden voor diabetici. In België riep het geneesmiddelenagentschap FAGG artsen op om Ozempic voorlopig alleen voor te schrijven aan diabetici en mensen met ernstige obesitas.

Als gevolg van de Ozempic-hype groeide Novo Nordisk uit tot het waardevolste beursgenoteerde bedrijf van Europa.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.