Nog steeds verhoogde fijnstofconcentraties in Vlaanderen

De fijnstofconcentraties in Vlaanderen blijven erg hoog. De voorbije 24 uur is de gemiddelde concentratie PM10 en PM2.5 in Vlaanderen hoger dan respectievelijk 60 en 31 microgram per kubieke meter lucht. De informatiefase die sinds maandag van kracht is, blijft daardoor actief. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) woensdag. De Vlaamse Milieumaatschappij roept de bevolking daarom op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren.

De hoge fijnstofconcentraties ontstaan omdat de luchtvervuiling door lage windsnelheden slecht verdund wordt. De weersomstandigheden - zonnig en milde temperaturen overdag, koele nachten - gecombineerd met de hogere ammoniakemissies in deze periode van het jaar door landbouwactiviteiten, leiden tot verhoogde concentraties van ammoniumzouten in de lucht. Deze lentesmog-episodes komen af en toe voor in het voorjaar.

Door accumulatie van de luchtvervuiling en het zo goed als wegvallen van de wind, blijven de concentraties ook de volgende dagen hoog, zegt Frans Fierens van IRCEL.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.