Nog drie plaatsen lymfoedeemcentra te geef (Riziv)

Nog tot en met 15 mei kunnen ziekenhuizen kandideren als gespecialiseerd centrum in de “conservatieve” behandeling van lymfoedeem. Het Riziv heeft 560.000 euro veil om de toegankelijkheid voor patiënten voor de multidisciplinaire behandeling zo te verhogen.

Met multidisciplinaire behandeling van lymfoedeem bedoelt het Riziv die behandeling die hoofdzakelijk gebaseerd is op kinesitherapie ("conservatieve" behandeling). Het wil die aanpak verbeteren, met behoud van het hoge expertiseniveau van de gespecialiseerde centra. Men mikt op patiënten met een matige of ernstige vorm van lymfoedeem die nood hebben aan een behandeling die meerdere soorten zorg omvat en waarvoor de bestaande terugbetalingen ontoereikend zijn.

Momenteel vergoedt het Riziv deze multidisciplinaire behandeling van lymfoedeem in België enkel in twee ziekenhuizen. Daar moeten er dus drie bij.

Hoe dient u uw kandidatuur in om de overeenkomst af te sluiten?

Door uw dossier te verzenden naar: revalidatie@riziv-inami.fgov.be tot en met 15 mei 2023.

Dat dossier bestaat uit het aanvraagdossier en de bijhorende lijst van de patiënten die reeds behandeld werden in uw centrum.

Wat houdt de “conservatieve” behandeling van lymfoedeem in?

  • Een uitgebreid diagnostisch onderzoek in het centrum.
  • Een (herhaalbare) intensieve behandelingsfase in het centrum die voornamelijk bestaat uit:
    • opeenvolging van decongestieve zwachteling,
    • een intensieve manuele lymfedrainage van de aangetaste lichaamsdelen gecombineerd met beweging,
    • advies en begeleiding van de patiënt over beweging en voeding.
  • Een opvolgfase thuis na de behandeling in het centrum.
  • Het doel is de aangeleerde technieken thuis voort te zetten, de verworven resultaten te behouden en complicaties of verslechtering te voorkomen. Om dit te bereiken zijn empowerment en educatie van de patiënt, zijn omgeving en de directe zorgverleners van de patiënt (huisarts, vaste kinesitherapeut buiten het ziekenhuis), ontwikkeld tijdens de begeleiding, van cruciaal belang.

Voordelen van een behandeling in een geconventioneerd centrum

Dan komt de Riziv-vergoeding voor de intensieve behandelingsdag bovenop de vergoedingen waarin de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen al voorziet. Deze aanvullende vergoeding dekt de kosten die de nomenclatuur niet of slechts gedeeltelijk vergoedt.

Bijkomende info over de kwaliteitscriteria en extra info vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.