Nieuwe leidraad voorspelt beste behandeling ernstige astma

In een publicatie in de prestigieuze New England Journal of Medicine lanceren prof. dr. Guy Brusselle, diensthoofd Longziekten UZ Gent, en prof. dr. Gerard Koppelman (UMC Groningen) een nieuwe leidraad voor de behandeling van patiënten met ernstige astma. ‘Dankzij nieuwe inzichten kunnen we het succes voorspellen van behandelingen met monoclonale antilichamen. Dat maakt de keuze doelgerichter, efficiënter en goedkoper.’

Ondanks een optimale inhalatietherapie krijgt tussen de vijf en tien procent van de astmapatiënten zijn astma niet onder controle. Die patiënten leiden aan ernstige astma met blijvende ademhalingsklachten, frequente aanvallen en negatieve gevolgen voor hun levenskwaliteit.  

De voorbije jaren breidde de klassieke inhalatietherapie echter uit met inspuitingen van monoclonale antistoffen. ‘Die antilichamen worden speciaal aangemaakt en zijn dus niet goedkoop,’ zegt prof. Brusselle. 'Maar wanneer we de juiste specifieke behandeling vinden, nemen de aanvallen bij de patiënt snel en sterk af en verbeteren de symptomen en levenskwaliteit. Er komen jaarlijks nieuwe monoclonale antilichamen op de markt. Daarom moeten we de juiste behandeling zo snel mogelijk kunnen matchen met de juiste patiënt.’

Van trial-and-error naar leidraad

De dienst Longziekten onder leiding van prof. Brusselle onderzocht de voorbije jaren samen met de dienst Longziekten van het CHU Luik (prof. Renaud Louis en dr. Florence Schleich) de onderliggende mechanismen van ernstige astma: ‘Wanneer we voor een patiënt de biomerkers in het bloed en in de uitgeademde lucht samenlegden met de klinische kenmerken zoals leeftijd, eventuele allergie, ernst van de astma enz., stelden we vast dat we de juiste behandeling snel konden bepalen.’

In plaats van de huidige trial-and-error schuift prof. Brusselle samen met prof. Koppelman nu dus een algoritme of leidraad naar voren gebaseerd op de persoonlijke puzzel van elke patiënt. Dat leidt tot precisiegeneeskunde met de juiste behandeling voor elke patiënt.

Chronische aandoening

Astma komt voor bij ongeveer 12 procent van de kinderen en is daarmee de meest frequente chronische aandoening bij kinderen in Vlaanderen. Ongeveer zes tot acht procent van de volwassenen lijdt aan astma. Zij vertonen wisselende klachten van kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling. De klachten worden uitgelokt door inspanning, blootstelling aan allergenen zoals bijvoorbeeld huisstofmijt of andere prikkels zoals sigarettenrook, sterke geuren of schommelingen in de temperatuur.  

Foto: (c)  Christophe Vander Eecken

Guy Brusselle and Gerard Koppelman, Biologic therapies for severe asthma, New England Journal of Medicine, 13 January 2022.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.