Nederlandse inspectie vlooit geldstromen uit van specialisten

De IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), te vergelijken met onze Riziv-inspectiedienst DGEC, zal bij ziekenhuizen onderzoek verrichten naar de geldstromen tussen artsen-specialisten en leveranciers van medische hulpmiddelen.

De bal ging aan het rollen na onderzoek naar 'gunstbetoon' bij het HagaZiekenhuis, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, het Albert Schweitzer Ziekenhuis en het Medisch Spectrum Twente. Dat had een een uitzending van het programma Nieuwsuur aan het licht gebracht. Er bleek uit dat geen van deze ziekenhuizen voldoet aan de wettelijke eisen en de gedragscode. Het ontbreekt volgens de IGJ in deze ziekenhuizen aan voldoende openheid en inzicht over de geldstromen tussen medisch specialisten en leveranciers.

Zowel de artsen als de raden van bestuur bleken onvoldoende op de hoogte te zijn met de wet- en regelgeving en de gedragscode. Volgens de inspectie was niet altijd duidelijk hoe ontvangen sponsorgelden werden besteed, of ontbraken begrotingen voor bestedingen, meldt het vakblad Medisch Contact.

Er zouden aanzienlijke bedragen die in de miljoenen euro’s lopen, in het geding zijn. Het programma Nieuwsuur liet uitschijnen dat tientallen cardiologen miljoenen euro’s ontvangen van de medische industrie, buiten de ziekenhuizen om. De IGJ stelde daarop vragen aan alle negen ziekenhuizen gevolgd door een steekproef met de focus op cardiologie bij vier ziekenhuizen. Het komende onderzoek van de IGJ richt zich ook op ziekenhuizen die niet door Nieuwsuur zijn genoemd. Ook zal men naast de financiële overeenkomsten van cardiologen kijken naar die van andere specialismen.

Net om transparanter te werken werd daarom bij ons de organisatie betransparent.be in het leven geroepen.

> Hoe werken specialisten en huisartsen samen met de industrie?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.