Primeur voor A.S.Z. Wetteren: opening hartfalenkliniek 

Het A.S.Z. heeft op campus Wetteren een ambulante hartfalenkliniek geopend. Hartfalen komt vaker voor door de vergrijzing en dus groeit de nood aan doorgedreven opvolging. De hartfalenkliniek in Wetteren wordt aangestuurd door twee cardiologen en twee gespecialiseerde hartfalenverpleegkundigen. Samen zetten zij in op een laagdrempelige maar nauwe opvolging van hartfalenpatiënten dicht bij huis om zo de kans op hospitalisatie te verminderen of opnames zo kort mogelijk te houden. 

Begin januari opende het A.S.Z. op campus Wetteren een ambulante hartfalenkliniek. De hartfalenkliniek in Wetteren komt er na het grote succes van de in 2021 opgestarte hartfalenkliniek op campus Aalst. Beide zijn uitgebouwd binnen de dienst Cardiologie en in nauwe samenwerking met de dienst Hartrevalidatie. 

Dr. Rosseel, diensthoofd Cardiologie A.S.Z.: “Het is voor ons belangrijk dat patiënten dicht bij huis behandeld kunnen worden. Daarom stonden we erop om ook in Wetteren dit aanbod te voorzien. Samen met de huisarts willen we er zo voor zorgen dat onze hartfalenpatiënten zo goed mogelijk opgevolgd worden tijdens hun hele traject. Internationale studies tonen aan dat de levensverwachting en levenskwaliteit van hartfalenpatiënten beter is wanneer ze gevolgd worden binnen een hartfalenkliniek.” 

Geleid door een gespecialiseerd en ervaren team 

Voor de opstart van de hartfalenkliniek in Wetteren werd een nieuwe cardiologe aangetrokken, Dr. Eline Bogaerts.  Samen met Dr. Elke De Vuyst zal zij de hartfalenkliniek in Wetteren leiden. Dokter Elke De Vuyst is klinisch cardioloog met subspecialisatie hartfalen en heeft voordien een hartfalenkliniek opgericht en uitgebouwd in het universitair ziekenhuis van Charleroi en sinds 2021 in het A.S.Z. op campus Aalst. 

Daarnaast werd ook een nieuwe verpleegkundige aangesteld, Femke Verbauwen. Zij zal samen met Lily Smet – die in Aalst de hartfalenkliniek mee heeft opgestart als gespecialiseerd hartfalenverpleegkundige – deel uitmaken van het hartfalenteam. Het is hun rol om de patiënten gestructureerde en gerichte educatie te geven over onder andere aanpassingen in levensstijl en er zo voor te zorgen dat de overgang naar de thuissituatie zo naadloos mogelijk gebeurt. Zij zijn het aanspreekpunt voor vragen of problemen van de patiënt, familieleden en andere zorgverleners en zij coördineren de follow-up van de patiënt, in overleg met de arts. 

Naast dit team worden patiënten ook multidisciplinair opgevolgd binnen het A.S.Z. 

Laagdrempelige maar nauwe opvolging 

Het team zet binnen de hartfalenkliniek vooral in op een nauwe opvolging om vervolgens de levensstijl, medicatie en eventuele devices van patiënten hieraan te kunnen aanpassen en de kans op hospitalisatie te verminderen of bij patiënten die toch gehospitaliseerd moeten worden, hun verblijf zo kort mogelijk te houden. Dr. Elke De Vuyst: “We onderzoeken samen met ons team constant nieuwe technologieën en behandelingsmogelijkheden, zowel medicamenteus als structureel en op het gebied van pacemakers en andere devices. Via het A.S.Z.-hartcentrum kan je als patiënt dus ook toegang krijgen tot de nieuwste interventies.” 

Dr. De Vuyst licht toe: “We willen dit alles ook zo laagdrempelig mogelijk aanbieden, door bijvoorbeeld patiënten zoveel mogelijk in hun thuissituatie te monitoren. Na ontslag uit het ziekenhuis volgt een nauwe opvolging, in samenwerking met de huisarts, waarbij de behandeling continu wordt geëvalueerd en zo nodig aangepast wordt in functie van de evolutie. Dat gebeurt deels telefonisch en fysiek tijdens onze consultaties. Maar we hebben ook een app, die draadloos connecteert met de toestellen, waarin patiënten dagelijks hun parameters ingeven (hartritme, bloeddruk, saturatie en gewicht). Onze artsen en verpleegkundigen volgen dan het verloop op en als ze zien dat er bijvoorbeeld een opvallende gewichtstoename is, nemen ze contact op om dit naderbij te onderzoeken. Door deze symptomen vroegtijdig te ontdekken en op te volgen, kunnen we vaak hospitalisaties vermijden. En alles is heel gebruiksvriendelijk, zodat het ook voor mensen op leeftijd heel bruikbaar is.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.