Minder luchtwegeninfecties, mogelijk gunstig effect door vakantie (Van Gucht)

Het aantal luchtwegeninfecties daalt momenteel in ons land, mogelijk door een gunstig effect van de voorbije dagen. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in het bulletin Volksgezondheid, dat elke vrijdag gepubliceerd wordt.

Tussen 2 en 8 januari is het aantal positieve coronagevallen gedaald met 27 procent in vergelijking met de week voordien. Het aantal uitgevoerde testen is gedaald, met een gemiddelde van 6.898 testen per dag. Ook de positiviteitsratio is gedaald (11,2 procent). Het reproductiegetal is licht gestegen, maar blijft kleiner dan 1 (0,818). 

Tussen 5 en 11 januari werden dagelijks gemiddeld 65 mensen voor COVID-19 in de ziekenhuizen opgenomen (-32 procent). In die periode werden 457 mensen gehospitaliseerd voor COVID-19. 363 patiënten werden opgenomen voor een andere reden, maar testten positief op het coronavirus. In totaal liggen er nu 1.025 patiënten met of wegens COVID-19 in de ziekenhuizen (-30 procent), van wie 76 op de afdelingen intensieve zorg (-23 procent). Ook de mortaliteit daalt, tot 67 coronadoden in de week van 2 tot 8 januari.

Het gemiddelde aantal dagelijkse contacten met een huisarts voor vermoedens van COVID-19 is stabiel gebleven op 10 contacten per 100.0000 inwoners per dag. De incidentie van raadplegingen bij de huisarts voor griepachtige klachten is afgenomen, met 531 consulten per 100.000 inwoners per week.

Het aantal RSV-diagnoses ligt nog steeds boven de epidemische drempel, maar het aantal infecties bij kinderen daalt. Ook de griepepidemie is nog steeds van kracht, al daalde de incidentie van huisartsconsultaties voor bevestigde griep licht. De incidentie van ziekenhuisopnames voor een ernstige acute luchtweginfectie daalde licht naar 9,2 opnames per 100.000 inwoners in de laatste week van 2022.

"We zien momenteel een daling van de luchtwegeninfecties, mogelijk een gunstig effect van de voorbije vakantieperiode. Bij kinderen en de actieve bevolking heerst momenteel vooral het griepvirus, terwijl bij ouderen voorlopig RSV nog dominant is", aldus Steven Van Gucht in het bulletin. "We verwachten de komende weken opnieuw een stijging van het griepvirus."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.