Meta-analyse: bloeddruk stijgt zelfs met één biertje per dag

Regelmatige consumptie van zelfs kleine hoeveelheden alcohol wordt in verband gebracht met meetbaar hogere bloeddrukniveaus op de lange termijn, wees een studie uit. Cardiologische verenigingen raden aan om met patiënten met hoge bloeddruk over alcohol te praten.

Alcohol (net als sigaretten) verhoogt de bloeddruk. Volgens een recente studie geldt dat blijkbaar ook voor kleine hoeveelheden alcohol die regelmatig gedronken worden.

Hoe meer alcohol dagelijks wordt gedronken, hoe hoger de systolische bloeddruk stijgt. Zelfs mensen die regelmatig slechts één alcoholische drank per dag drinken, hebben een hogere bloeddruk dan geheelonthouders, meldt een onderzoeksteam onder leiding van Silvia Di Federico van de "Universiteit van Modena en Reggio Emilia" in Italië (Hypertension 2023; online 31 juli).

In een meta-analyse evalueerde het team zeven observationele onderzoeken uit de periode 1997 tot 2021 met meer dan 19.000 deelnemers (tweederde mannen) uit de VS, Korea en Japan. In alle geanalyseerde studies werden cohorten van gezonde volwassenen gedurende een mediaan van 5,3 jaar geobserveerd op alcoholgebruik en bloeddrukniveaus.

"Verrast"
De deelnemers aan de onderzoeken waren tussen de 20 en begin 70 jaar oud, hadden geen hoge bloeddruk of andere hart- en vaatziekten, geen diabetes, leveraandoeningen of verslavingen zoals comazuipen. Aan het begin van de studies was de regelmatige alcoholconsumptie onderzocht.

De resultaten: bij regelmatige consumptie van 12 g alcohol per dag steeg de systolische bloeddruk gemiddeld met 1,25 mmHg, bij vier keer deze hoeveelheid (48 g/dag) was dat 4,9 mmHg.

12 g alcohol komt bijvoorbeeld overeen met een klein glas bier, een achtste fles wijn, een glas mousserende wijn of een dubbele schnaps).De diastolische bloeddruk steeg met 1,13 mmHg bij mannen die regelmatig 12 g alcohol per dag gebruikten, en met 3,1 mmHg bij 48 g/dag (dat verband werd volgens de analyse niet waargenomen bij vrouwen).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    02 augustus 2023

    Santé !