Mensen met longziekte blijven gezondheidsklachten door luchtvervuiling houden (Nivel)

Mensen met luchtwegenaandoeningen zoals astma en COPD lopen nog steeds risico op gezondheidsklachten door luchtverontreiniging, ondanks getroffen maatregelen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. De Nivel Longmonitor toont dat mensen met longklachten geen verbeteringen ervaren. Om de gezondheidsklachten door luchtvervuiling te verminderen bij longpatiënten, blijven inspanningen nodig om de uitstoot uit verschillende bronnen, zoals houtstook, vuurwerk en verkeer, te verminderen.

Onderzoek met de Nivel Longmonitor laat al jaren zien dat luchtvervuiling bij twee derde of meer van de mensen met een longziekte tot meer gezondheidsklachten leidt. Het gaat om klachten als kortademigheid, benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen en longaanvallen. Sommige mensen met een longziekte gebruiken als gevolg hiervan meer medicijnen.

Inspanningen van de overheden om de luchtkwaliteit te verbeterenkrijgen een onvoldoende, als ze al bekend zijn.

Houtstook, vuurwerk en wegverkeer blijven de boosdoeners

Bovenaan in de lijst van luchtvervuilingsbronnen die leiden tot meer gezondheidsklachten staan houtstook, vuurwerk en wegverkeer. Dit is al meerdere jaren het geval, blijkt ook uit eerder Nivel-onderzoek binnen de Longmonitor. Als er andere mogelijke oorzaken van de gezondheidsklachten worden genoemd, dan zijn die meestal gerelateerd aan de coronatijd, toen er bijvoorbeeld minder wegverkeer was vanwege de lockdowns.

Ongeveer 1 op de 7 mensen met een longziekte overweegt weleens te verhuizen vanwege luchtvervuiling
Hoe vaak mensen klachten krijgen van verschillende bronnen van luchtvervuiling varieert tussen provincies en naar stedelijkheid van de woonomgeving. Voor 15% van de mensen met een longziekte is de luchtkwaliteit in hun woonomgeving ook een reden om weleens te overwegen te verhuizen. Mensen met astma denken hier iets vaker aan dan mensen met COPD.

Over het onderzoek
De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld in juli en augustus 2022. De vragenlijst is in totaal door 881 mensen ingevuld, 249 mensen met COPD, 335 mensen met astma en 297 met zeldzame longziekten. Daarvan waren in totaal 617 mensen lid van het panel en 264 lid van patiëntenverenigingen voor zeldzame longziekten die geen deel uitmaken van de monitor maar wel eenmalig de vragenlijst invulden.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.