Diabetes: Hôpital Erasme test nieuwe geïmplanteerde glucosesensor

De dienst Endocrinologie van het Hôpital Erasme maakt voor het eerst in Franstalig België gebruik van een nieuwe glucosesensor bij vijf patiënten met type 1-diabetes, zo laat het ziekenhuis weten in een communiqué. Het gaat om een sensor die onderhuids aangebracht wordt voor een periode van drie maanden en die de patiënt continu en via Smartphone informeert over de evolutie van de glycemie. Bovendien slaat de sensor alarm in geval van gevaarlijke fluctuaties van de glycemie.

De nieuwe inplanteerbare Eversense werd ontwikkeld door Senseonics in partnership met Roche. De continuglucosemeter (CGM) verbetert de veiligheid en de levenskwaliteit van patiënten met type 1-diabetes door hen 24 uur op de 24 en zeven dagen op zeven via smartphone te informeren over de evolutie van hun glycemie. Visuele en auditieve alarmen in geval van een gevaarlijke stijging of daling van de glycemie worden doorgestuurd naar een app in de smartphone. Als die telefoon niet in de buurt is, dan gaat een zendertje dat op de huid geplakt wordt vibreren in geval van gevaar zodat de patiënt de nodige maatregelen kan nemen om bijvoorbeeld een ernstige hypoglycemie te vermijden.

De sensor functioneert continu gedurende negentig dagen en wordt onderhuids aangebracht in het dagziekenhuis, onder plaatselijke verdoving. “Dit nieuw type sensor biedt meer vrijheid dan een klassieke sensor die om de een of twee weken vervangen moet worden. Bovendien kan het zendertje op de huid verwijderd wordt wat tot meer flexibiliteit en discretie zorgt”, aldus het ziekenhuis.

De prijs van de nieuwe tool bedraagt 3.800 euro per patiënt en per jaar en wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. Maar een aantal referentiecentra voor diabetes in België, waaronder de dienst Endocrinologie van het Hôpital Erasme, werd door het Riziv gevraagd om bij wijze van experiment de nieuwe technologie terug te betalen aan patiënten met type 1-diabetes die behandeld worden met een insulinepomp en die omwille van aanzienlijke fluctuaties van de glycemie een verhoogd risico hebben.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Josette BAVIN

    07 november 2017

    de toekomst ziet er goed (en duur ) uit. goede evolutie