Globale strijd tegen tabak maakt vooruitgang, zegt WGO

De overheid boekt vooruitgang met de inspanningen om het tabaksgebruik wereldwijd te beperken. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO)  in een nieuw rapport. Steeds meer landen ondernemen actie tegen roken.

Er wonen nu 5,6 miljard personen in landen die minstens één maatregel van de WGO genomen hebben om niet-rokers te beschermen, blijkt uit het jongste rapport over de tabaksepidemie. Het agentschap bekritiseerde sommige landen niettemin omdat ze geen actie ondernemen om het tabaksgebruik te beperken en bestaande regels handhaven. 

Volgens de WGO sterven er ieder jaar 8 miljoen personen door tabaksgebruik. De meesten van hen overlijden in minder ontwikkelde landen. 

Tabaksrook heeft ook een grote impact op niet-rokers, zegt de WHO. De WHO schrijft 1,2 miljoen overlijdens per jaar toe aan indirect roken - onder hen 65.000 kinderen. Effectieve preventiemaatregelen zouden ervoor zorgen dat minder mensen kanker, hart- en vaatziekten of ademhalingsproblemen zouden krijgen, zegt Rüdiger Krech, WGO-directeur voor gezondheispromotie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    01 augustus 2023

    Inderdaad : zoals voorspeld netelt dank zij de e”man”cipatie longkanker toe bij vrouwen , op een zuchtje van de top “ hit “!