Long Covid minder grote impact op langdurig ziekteverzuim dan voorspeld (Idewe)

De eerste Belgische studie (1) die uitgaat van bewezen coronabesmettingen, uitgevoerd door IDEWE, Acerta, KU Leuven en UHasselt, leidt tot een opvallend resultaat: slechts 1,4% mensen met corona-infectie is langer dan twaalf weken met ziekteverlof 
Bij 2.569 Belgische werknemers met een corona-infectie werd nagegaan of, en zo ja hoe lang, zij in ziekteverlof waren. Dat bleek bij slechts 1,4 procent van de corona-infecties langer dan twaalf weken te zijn. “Dat is absoluut niet hoger dan bij andere, klassieke infecties zoals de griep”, zegt Lode Godderis. “Als we kijken naar werknemers die in dezelfde periode een andere infectieziekte hadden, was 4,3 procent daarvan langer dan 12 weken out.

Long Covid houdt dus minder mensen langdurig van het werk dan ooit gevreesd – een opvallend resultaat. Daarnaast heeft 16% van de corona-positief geteste werknemers zelfs helemaal géén ziekteverlof opgenomen, mede door de mogelijkheid om te telewerken.” 

Blijven focussen op re-integratie  

“Los van de resultaten van dit onderzoek moeten we proactief blijven inzetten op re-integratie,” zegt Godderis. “Long COVID en aanhoudende symptomen door andere infectieziektes hebben een grote impact op ons leven en wegen bijgevolg ook mentaal zwaar door. Zowel op bedrijfs- als op politiek niveau is er ruimte voor een scherper re-integratiebeleid dat hiermee rekening houdt en waarbij een persoonlijke aanpak centraal staat.” 

(1) Studie uitgevoerd bij 2.569 werkers in België met een positieve PCR-test voor SARS-CoV-2 van juli 2020 tot september 2021. De steekproef is, met een oververtegenwoordiging van Vlaamse werknemers en werknemers in de social profit sector, niet representatief voor de Belgische beroepsbevolking. Het volledige onderzoek staat hier: Sick leave due to SARS-CoV-2 infection | Occupational Medicine | Oxford Academic (oup.com) 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.