Kamercommissie wil snel evaluatie bescherming asbestslachtoffers

De Kamercommissie Sociale Zaken wil over twee maanden een evaluatie van het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's (Fedris) over de bescherming van asbestslachtoffers. Dat heeft de Commissie beslist. Meerderheidspartijen Groen en Ecolo gaan alsnog op zoek naar een consensus nadat een initiatief van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel eerder deze legislatuur door de meerderheid werd weggestemd.

De groenen dienden eerder deze maand een wetsvoorstel in om wie kanker kreeg door asbest beter te ondersteunen. Vandaag kan wie een schadevergoeding van het Asbestfonds wil namelijk geen gerechtelijke stappen ondernemen tegen de verantwoordelijken voor de asbestvervuiling. 

Het voorstel doet denken aan een gelijkaardig initiatief van Valerie Van Peel eerder deze legislatuur. Het N-VA-Kamerlid zag haar wetsvoorstel afgelopen voorjaar echter stranden op een njet van de meerderheidspartijen. Die gaven toen wel aan dat het huidige systeem geëvalueerd zou worden door Fedris en de Nationale Arbeidsraad, maar van die evaluatie is nog niets in huis gekomen. 

Het groene voorstel wordt dan ook met een zekere schroom ingediend, gaf Kristof Calvo (Groen) dinsdag aan in de Kamercommissie Sociale Zaken. "Er werd anderhalf jaar geleden beslist om verder te werken, maar dat is maar deels gebeurd. We willen de draad oppikken en het tempo opschroeven." Calvo zette de deur open voor een "coalition of the willing" met andere parlementsleden, ook van de oppositie, die het voorstel mee willen ondertekenen. "Het doel is om resultaten te halen, niet om ons geweten te sussen met het oog op verkiezingen."

Of het voorstel deze legislatuur nog kan worden gestemd, is onzeker. Nahima Lanjri (CD&V) benadrukte wel dat de evaluatie door Fedris er nu snel moet komen. Zij vond het "pijnlijk" dat die oefening nog niet is gebeurd, hoewel de Commissie dat meer dan een jaar geleden heeft afgesproken. 

Commissievoorzitster Cécile Cornet (Ecolo) zal Fedris vragen om de evaluatie van het huidige systeem binnen de twee maanden af te ronden. Op vraag Tania De Jonge (Open VLD), Gaby Colebunders (PVDA), Christophe Bombled (MR) en Valerie Van Peel (N-VA) worden er verschillende andere instanties zoals Kom op tegen Kanker, de Gegevensbeschermingsautoriteit en de Raad van State nog om adviezen gevraagd. Het Vlaams Belang wilde geen bijkomende adviezen, "omdat ik de indruk krijg dat het vooral de bedoeling is om deze legislatuur niet meer te kunnen landen", aldus Hans Verreyt. 

Van Peel koppelde haar eerdere voorstel aan de groene tekst, maar benadrukte wel dat ze de optie openhoudt om het opnieuw te ontkoppelen en te laten stemmen als zou blijken dat het groene initiatief het niet haalt voor het einde van de regeerperiode.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.