Jong sporten goed voor oude vaten

Sporten op jonge leeftijd beschermt de vaten wellicht tot op hoge leeftijd.  Proefpersonen die op 18-jarige leeftijd een hoog uithoudingsvermogen hadden, bleken immers ongeveer 40 jaar later 19% minder kans op plaques in de halsslagaders te hebben dan wie minder fit was. Er bestond dan weer geen correlatie met spierkracht.

Dat blijkt uit recente resultaten van een onderzoeksteam van de Universiteit van Umeå in Zweden, gepubliceerd in the European Journal of Preventive Cardiology. Het onderzoeksteam had bij 787 mannen het verband onderzocht tussen subklinische atherosclerose op de leeftijd van ongeveer 60 jaar en fysieke fitheid op jongvolwassen leeftijd. De mannen waren op 18-jarige leeftijd onderzocht op hun fysieke fitheid voor een militaire fitheidstest. Men mat zowel het maximale uithoudingsvermogen als de isometrische spierkracht. Tijdens vasculaire sonografie ongeveer 40 jaar later, die werd uitgevoerd voor de VIPVIZA-studie (Visualisation of asymptomatic atherosclerotic disease for optimum cardiovascular prevention), werd gezocht naar plaques in de halsslagaders en werd de intima-media dikte (cIMT) gemeten.

Hoge fitheid - minder plaques
Bij ruim zes opn de tien deelnemers (62%) werden plaques in de halsslagaders gevonden, met een mediane cIMT van 0,78 mm. Mannen met een goed uithoudingsvermogen in hun jeugd hadden minder kans op plaques dan mannen met een vroeger laag uithoudingsvermogen (56 procent versus 65 procent).

Blijkbaar heeft wie op jonge leeftijd lichamelijk fit is, later een lager risico op atherosclerose. Fysieke fitheid lijkt dus belangrijk en moet men promoten in de kindertijd en adolescentie, wijst deze studie uit. De kracht van de studie zit in de lange follow-up.

Anderzijds zijn conclusies over causaliteit niet mogelijk en is een andere beperking van de studie dat ze enkel mannelijke deelnemers omvat. Tussen spierkracht op jonge leeftijd en minder plaques op latere leeftijd werd dan weer geen verband aangetoond.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.