Informatiedrempel fijn stof overschreden in Vlaanderen

In de meetnetten van de drie gewesten zijn vrijdag hoge fijnstofconcentraties in de lucht gemeten. In Vlaanderen is de informatiedrempel om de bevolking te waarschuwen overschreden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

De 24-uursgemiddelde fijnstofconcentraties waren om 10.00 uur in Vlaanderen hoger dan de informatiedrempel van 35 microgram per kubieke meter lucht (PM2.5), namelijk 37 µg/m3. PM2.5 staat voor 'particulate matter' of 'deeltje' met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer. In Brussel en Wallonië ging het om 30 µg/m3.

Daarnaast liggen ook de 24-uursgemiddelde PM10-concentraties in Vlaanderen hoger dan de informatiedrempel van 50 µg/m3, namelijk op 52  µg/m3. Op basis van de huidige voorspellingen verwacht IRCEL dat de fijnstofconcentraties ook de volgende dagen hoog zullen blijven.

De hoge fijnstofconcentraties ontstaan doordat de luchtvervuiling afkomstig van industrie, landbouw, verkeer en gebouwenverwarming door lage windsnelheden slecht verdund wordt. Door het koude weer is de uitstoot van de gebouwenverwarming, voornamelijk veroorzaakt door houtkachels, ook hoger.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals jonge kinderen, ouderen, mensen met hart- en haatziekten, doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen, aldus IRCEL. De concentraties binnenshuis zijn niet significant lager dan in de buitenlucht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.