In één jaar amper drie boetes voor roken in auto met kinderen

Tussen juni 2022 en augustus 2023 kregen amper drie mensen in ons land een proces-verbaal omdat ze rookten in de wagen, met kinderen op de achterbank. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

In Wallonië ­werden twee rokende bestuurders beboet, in Brussel nog een derde. De boete bedraagt zowat 200 euro, wat hoger is dan een boete voor wie ­betrapt wordt op bellen achter het stuur.

CD&V-Kamerlid Els Van Hoof vraagt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) met aandrang dat hij vaker laat controleren. "Roken in de wagen met kinderen op de achterbank is immers allesbehalve onschuldig: in zo'n kleine ruimte heb je zeer snel een erg hoge concentratie van schadelijke deeltjes, zelfs met de ramen open of met de airconditioning op", aldus Van Hoof.

Toch wordt er wel degelijk geregeld gecontroleerd, zegt Paul Van den Meerssche, diensthoofd inspectie bij de FOD Volks­gezondheid. "De voorbije maand september hebben we bijvoorbeeld op 99 locaties controles gehouden, voornamelijk in schoolomgevingen." Die recente controleactie leverde echter geen overtredingen op. "Toegegeven, het zijn geen gemakkelijke controles vanwege de verschillende elementen die effectief aanwezig moeten zijn vooraleer we iemand op heterdaad kunnen betrappen." Van den Meerssche benadrukt dat ook de politie boetes kan uitschrijven voor roken in de auto in het bijzijn van kinderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.